Werkgevers gehandicaptenzorg ontnemen werknemers perspectief

Abvakabo fnv

De werkgeversorganisatie in de gehandicaptenzorg VGN heeft met een harde klap de deur voor een nieuwe CAO Gehandicaptenzorg dicht gesmeten. Het perspectief op kwaliteit van arbeid is verder weg dan ooit en waardering voor werknemers is er nauwelijks. Op uitnodiging van ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU'91 was het overleg opnieuw gestart. Helaas bleek van echte onderhandelingen geen sprake.

De onderhandelingen over de CAO Gehandicaptenzorg 2005 slepen zich nu al een jaar voort. De vertegenwoordigers van de werknemers deden met hun voorstellen een uiterste poging om nog voor de kerstdagen tot een CAO te komen. De VGN heeft geen kennelijk belang om de kwaliteit van arbeid en daarmee kwaliteit van zorg op korte termijn te realiseren.

De onderwerpen waarover de werkgevers niet tot overeenstemming willen komen zijn:
- Een gezonde salarisontwikkeling

- Passende arbeidsomstandigheden voor de sector

- Investeren in professionaliteit en persoonlijke ontwikkeling
- Modernisering van de medezeggenschap

- De mogelijkheid werk en privé op elkaar af te stemmen
- Het nemen van verantwoordelijkheid voor zieke werknemers
- Het aantrekkelijk maken van de sector voor nieuwe werknemers
- Goede afspraken over mogelijke fusies en reorganisaties

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ zijn van mening dat de VGN met deze opstelling de 130.000 werknemers in de gehandicaptenzorg in de kou laat staan. De komende week wordt de situatie door de vakbonden aan de werknemers voorgelegd. Samen met de werknemers zal worden bepaald welk ultimatum de bonden stellen aan de werkgever. Ook zal dan worden bepaald welke gevolgen het heeft als de werkgever de eisen niet inwilligt. De vakbonden kunnen acties op dit moment niet uitsluiten.


---

Voor aanvullende informatie:

ABVAKABO FNV, Hans Moerman 06-51530516
CNV Publieke Zaak, Sandra Franken 06-51244064
NU'91, Jacqueline den Engelsman 06-52301615
FBZ, Bert Steehouder 030-2823335