Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

Indaver: heropstart verkoop meerderheidsparticipatie

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering beslist dat de verkoopsprocedure van een gedeelte van haar participatie in Indaver NV terug kan worden opgestart. Het is de bedoeling dat de Vlaamse Regering, samen met de bestaande industriële aandeelhouders, een representatieve minderheid (+ 25 %) blijft behouden. De verkoopprocedure wordt opgestart in het voorjaar van 2006, om in de loop van 2006 af te ronden.

Via de Vlaamse Milieuholding heeft de Vlaamse Regering vandaag een participatie van 54,23 % van het milieubedrijf Indaver. Vijfenveertig procent van de aandelen is in bezit van een groep van 24 industriële bedrijven. Eén procent tot slot is in handen van het personeel van Indaver.

Ruim twee jaar geleden werd de verkoopprocedure opgestart. Daarop reageerden drie kandidaten. Bij zijn aantreden midden vorig jaar werd die verkoopsprocedure tijdelijk on hold gezet.

In haar beslissing tekent de Vlaamse regering volgend referentiekader uit om te komen tot de verkoop van een deel van haar participatie in Indaver:


- De huidige aandeelhouders geven aan de toekomstige strategische aandeelhouder(s) de mogelijkheid om een participatie in Indaver te verwerven van meer dan 50 %.
- De Vlaamse Regering behoudt een participatie die toelaat, samen met de bestaande industriële aandeelhouders, een representatieve minderheid (+ 25 %) te vormen.

- Tussen de bestaande en nieuwe strategische aandeelhouder(s) worden afspraken gemaakt inzake onder meer corporate governance.

Hiertoe wordt de reeds eerder opgestarte verkoopsprocedure verruimd tot andere kandidaten dan deze die een niet-bindend bod hebben uitgebracht in juni 2004. De verkoopprocedure zal opgestart worden in het voorjaar van 2006 om in de loop van 2006 te worden afgerond. Een nieuwe beslissing van de Vlaamse Regering is vereist op het ogenblik van de definitieve beslissing om al dan niet in te gaan op een bindend bod.

"Die twee jaar wachten is erg lonend gebleken, want het bedrijf is nu veel meer waard. Bovendien verloopt deze nieuwe verkoopronde in samenspraak met het management en met de industriële aandeelhouders. Vlaanderen moet mee de richting voor Indaver blijven bepalen, want de installaties van Indaver zijn te belangrijk voor het Vlaamse afvalbeleid om dit volledig los te laten. Daarom wordt de participatie van de Vlaamse Regering slechts gedeeltelijk verkocht. Met de verkoop van onze aandelen willen we tevens ervoor zorgen dat de dynamiek binnen Indaver om verder uit te groeien, gestimuleerd wordt", besluit minister Peeters.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be