Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

Sectoren engageren zich tot meer opleiding, meer stageplaatsen

Op voorstel van minister van Onderwijs en Werk Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse regering 5 nieuwe sectorconvenants goedgekeurd. Met de bouwsector, met de horeca, met de sector van het bezoldigde personenvervoer, met de montagesector en met de sector van de kappers en de schoonheidsverzorging werden concrete afspraken gemaakt met betrekking tot de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt, met betrekking tot het opleidingsbeleid in deze sectoren en met betrekking tot diversiteit.

Via een actieplan geven de sectoren duidelijk aan op welke manier ze deze afspraken de volgende twee jaar (looptijd van het convenant) willen vorm geven. Dit in tegenstelling tot de vorige generatie convenants, die op heel wat vlakken nogal vrijblijvend waren. Waar mogelijk wordt nu gewerkt met streefcijfers die gelden als inspanningsverbintenissen. Hiertegenover plaatst de regering de subsidiëring van sectorconsulenten die het actieplan van de sectoren op het terrein moeten gaan waarmaken.

Momenteel zijn de onderhandelingen met 13 van de 26 sectoren afgerond. Tegen eind februari moeten convenants met nog tien andere sectoren getekend zijn. De drie resterende sectoren volgen later.

Enkele voorbeelden uit de pas goedgekeurde convenants:

Bouw:


- De sector biedt de leerkrachten de mogelijkheid zich bij te scholen. Hierbij streeft de sector naar 1.500 mandagen bijscholing. De kosten van de opleidingen zijn volledig ten laste van de sector.

- De sector ondersteunt het systeem van afwisselend leren en werken via het stelsel van het jongerenleerlingenwezen (JLW). De sector engageert zich tot het jaarlijks aanbieden van 300 nieuwe werkervaringsplaatsen voor jongeren met dit statuut.

- De sector engageert zich tot het aanbieden van 3.000 stageplaatsen (voor het voltijds secundair onderwijs).
- Via het stelsel van peterschap tracht de sector 350 jongeren te ondersteunen bij de eerste stappen op de werkvloer.

Horeca:


- De sector streeft naar een aanbod van 40 werkervaringsplaatsen in het alternerend leren en werken in het schooljaar 2006-2007 en 80 werkervaringsplaatsen in het schooljaar 2007-2008.

- De sector beoogt een groei van minstens 5 % per jaar van de sectorale opleidingen.

- De sector engageert zich om minimaal per jaar 75 werknemers een bijscholing Nederlands te geven.

Bezoldigd personenvervoer:


- Vanuit de sector zullen specifieke acties rond assertieve communicatie worden georganiseerd. Een opleiding basisvaardigheden ICT zal aangeboden worden aan alle werkzoekende kandidaat-chauffeurs en aan 50 werknemers (1 sessie per provincie).

- Bij elke opleiding wordt gestreefd naar een bereik van 35 % uit de kansengroepen, met een accent op 45-plussers en/of kortgeschoolden.

- De sector stimuleert tien ondernemingen om een analyse van de werkstressproblematiek te maken en op basis hiervan een actieplan op te stellen.

Montage:


- De sector voorziet een opleiding rigger-monteerder- kraanmachinist voor 72 werkzoekenden en 150 werknemers.
- Er zal in de verschillende opleidingen worden gestreefd naar een deelname van 50 % mensen uit kansengroepen.

Kappers en schoonheidsverzorging :


- Binnen de sector haarkappen beschikken alle scholen over een eigen stagedatabank. Daar waar nodig, kan de sector aanvullen met 180 stageplaatsen die over ICT beschikken.

- De sector gaat op zoek naar 50 bedrijven die stageplaatsen voor leraren kunnen aanbieden.
- De sector gaat permanente vorming aanbieden via mailing, publicaties in vakbladen en telefonische opvolging.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be