Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

Biomonitoringprogramma: 200.000 euro voor uitwerken beleidsacties

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering een financiering van 200.000 euro goedgekeurd voor het Steunpunt Milieu en Gezondheid voor het vervolgtraject van de Vlaamse biomonitoringstudie. Concreet betekent dit dat de eerste resultaten van de studie, die werden bekendgemaakt in juni 2005, via een fasenplan worden omgezet in concrete beleidsvoorstellen met gerichte acties.

De Vlaamse overheid volgt de toestand van het milieu al jarenlang op door continu metingen uit te voeren naar de kwaliteit van lucht, water en bodem. Die metingen zijn richtinggevend voor het milieubeleid. De wisselwerking tussen milieufactoren en gezondheidseffecten is echter niet altijd eenvoudig vast te stellen. Daarom verhoogde de Vlaamse overheid haar waakzaamheid door niet alleen meer te meten in lucht, water en bodem maar ook in de mens. Biomonitoring dus.
Deze meetcampagnes hebben tot doel een basis te leveren voor een aangepast en efficiënt beleid op vlak van milieu en gezondheid.

In juni heeft minister Peeters de eerste resultaten van de biomonitoringstudie bekendgemaakt, met name de conclusies die voortvloeiden uit het onderzoek bij het navelstrengbloed van pasgeborenen.

Om deze resultaten om te zetten naar concrete beleidsvoorstellen wordt op vraag van de minister nu een fasenplan ontwikkeld. Het doorlopen van dit fasenplan laat toe om de ernst van de gevonden signalen te evalueren, om beleidsprioriteiten te leggen, en de oorzaken van eventuele verontrustende afwijkingen op te sporen. Op een transparante, geobjectiveerde en systematische manier zal een beleid met gerichte acties uitgewerkt worden.

Bij dit fasenplan worden enerzijds onderzoekers betrokken, in combinatie met een panel van externe deskundigen uit verschillende vakgebieden en achtergronden, en anderzijds wordt samengewerkt met een jury samengesteld uit onder meer vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen.
Het is dan ook duidelijk dat dit fasenplan heel wat planning en coördinatie vereist. Daartoe werd een planstuurgroep samengesteld uit betrokken ambtenaren en experts. Deze zal aan het Steunpunt aangeven welke wetenschappelijke ondersteuning vereist is. Een coördinerende ambtenaar zal, in opdracht van de planstuurgroep, zorgen voor de praktische organisatie en voor de nodige administratieve opvolging. Op regelmatige tijdstippen zal de stand van zaken en de daaruit resulterende beleidsacties bekendgemaakt worden.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be