Vlaamse overheid

Vlaamse regering PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

11.000.000 euro voor sociale huisvestingsmaatschappijen met lage huurinkomsten.

Op initiatief van Vlaams minister van Wonen Marino KEULEN heeft de Vlaamse regering de toekenning van subsidies goedgekeurd voor sociale huisvestingsmaatschappijen die door dalende huurinkomsten onder financiële druk komen te staan.

De huurprijzen en bijgevolg ook de huurinkomsten van de sociale huisvestingsmaatschappijen zijn rechtstreeks gekoppeld aan de inkomenssituatie van de gezinnen en personen die zij huisvesten. Als het gemiddeld inkomen van de sociale huurder daalt, gaat ook de financiële situatie van de sociale huisvestingsmaatschappijen achteruit.

Net zoals in 2003 en 2004 is er ook in 2005 een budget van 11.000.000 euro voorzien om aan deze problematiek tegemoet te komen. In vergelijking met de voorbije twee jaar worden de toekenningscriteria aangepast. De helft van het voorziene bedrag wordt toegekend op basis van de gemiddelde inkomenscoëfficient. Dit is een objectieve indicator voor het gemiddeld inkomen van de sociale huurders. Hierbij wordt opnieuw aan maatschappijen met meer dan 1000 woningen een extra toelage per woning toegekend. De andere helft wordt toegekend op basis van het financieel resultaat van de maatschappijen van de voorbije jaren. Een tegemoetkoming wordt gegeven als de verhuuractiviteit de laatste jaren verlieslatend was.

De subsidie is niet vrijblijvend. De verhuurmaat- schappijen moeten zelf maatregelen uitwerken om hun financiële situatie terug gezond te maken. Deze maatregelen moeten vertaald worden in een ondernemingsplan voor de volgende jaren. De subsidie wordt uitbetaald in twee schijven. Een eerste schijf van 60 % wordt nu betaald. De tweede schijf van 40 % wordt uitbetaald na goedkeuring van het ondernemingsplan.

Met de toekenning van deze subsidie wil minister Keulen voorkomen dat sociale huisvestingsmaatschappijen hun financiële achteruitgang vertalen in stijgende huurprijzen.

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be