Vlaamse overheid

Vlaamse regering PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

Milieukoopwijzer: gebruiksvriendelijke aankoopgids stimuleert duurzaam consumptie- en productiebeleid

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering beslist om het project milieukoopwijzer met 18 maanden te verlengen. Deze gebruiksvriendelijke aankoopgids is een belangrijk ondersteunend instrument in het kader van een duurzaam consumptie- en productiebeleid.
Voor het verderzetten van het project en het breder uitbouwen en bekendmaken van de website
www.milieukoopwijzer.be stelt minister Peeters een bedrag van maximaal 100.000 euro ter beschikking van de Bond Beter Leefmilieu, de koepel van de natuur- en milieuverenigingen.

De milieukoopwijzer is een laagdrempelig en vlot hanteerbaar instrument waardoor de burger zelf zijn consumptiegedrag op een milieuvriendelijke manier kan invullen: via de aankoopgids krijgt hij informatie omtrent productkeuzes alsook informatie voor het daadwerkelijk milieuvriendelijk aankopen. Maar niet alleen de burger, ook de duurzaamheids- ambtenaren en aankoopverantwoordelijken binnen lokale overheden, kunnen gebruik maken van dit instrument. Zo kan de gemeente of de provincie als een duurzaam aankoper en opdrachtgever een voorbeeld zijn voor burgers.

Daarnaast wil de milieukoopwijzer, in samenwerking met het bedrijfsleven en de distributie, hen ook positieve kansen bieden. Hierbij biedt het instrument het bedrijfsleven volgende opportuniteiten:

- De aankoopgids staat open voor alle potentiële kandidaat-bedrijven die producten aanleveren conform de vooropgestelde criteria;

- het gaat uit van het overlegmodel, met inzage in de gegevens alvorens deze elektronisch beschikbaar worden gesteld,

- het hanteert een positieve schaal, wat voor de deelnemende bedrijven een positief imago oplevert.

De milieukoopwijzer kan bijgevolg voor leveranciers marktverbredend werken. Daardoor geeft hij hun motivatie aan om hun milieusparend aanbod te vergroten en om stappen te zetten in de richting van innoverende milieuvriendelijke producten.

"De milieukoopwijzer wil bijdragen tot een effectieve vermindering van de afvalberg, de verontreiniging door afvalstoffen en tot de effectieve afname van energie- en waterverbruik", besluit minister Peeters.

Persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be