Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

Uniek aanspreekpunt vereenvoudigt contacten tussen ondernemer en overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN keurde de Vlaamse Regering het besluit goed waardoor het decreet voor de oprichting van het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) in werking treedt. Hiermee wordt de deadline van 1 januari 2006 gehaald.

Dit betekent dat ondernemers binnenkort voor hun administratieve formaliteiten met de Vlaamse overheid terecht kunnen bij een uniek aanspreekpunt. Ze hoeven dan niet meer, zoals nu, bij negen verschillende administraties en organisaties aan te kloppen, als ze een milieuvergunning wensen, een vestiging in het buitenland willen oprichten of willen nagaan voor welke subsidies ze in aanmerking komen.

"De ondernemer die een zaak wil starten of nieuwe investeringen wil doen, spaart tijd en energie. Bij dit uniek aanspreekpunt kan hij bij experts terecht met vragen over onder meer milieu, ruimtelijke ordening, innovatie en internationaal ondernemen. Dit past in de uitbouw van een klantvriendelijke Vlaamse administratie", zegt minister Moerman.

Het Vlaams Agentschap Ondernemen zal een unieke aanspreekfunctie vervullen, waardoor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven verminderen en de contacten tussen de ondernemer en de overheid vereenvoudigen.

In totaal komen er vijf provinciale VLAO-antennes. Daarnaast zullen, in partnerschap met de private sector, ook lokale aanspreekpunten worden geïnstalleerd. Het VLAO zal daarvoor nauw samenwerken met de federale Kruispuntbank voor Ondernemingen. Op deze manier wordt op termijn een écht uniek loket gecreëerd waar de ondernemer terecht kan, of het nu over een regionale of een federale bevoegdheid gaat.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

persinfo : Frank Beckx, persattaché van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be