Provincie Overijssel

'Menselijk kapitaal centraal' bij switch branche

Met een subsidie van ⬠200.000 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start de provincie Overijssel samen met regionale partners een pilot Intersectorale Mobiliteit, zodat meer oudere werknemers in Overijssel aan het werk kunnen blijven. Centraal in het project staat, dat er ook buiten de eigen branche gekeken wordt of er banen zijn voor oudere werknemers die bijvoorbeeld door fysieke problemen hun huidige beroep niet meer kunnen uitoefenen. Zelf draagt de provincie ⬠85.000 bij. Het totale project is begroot op 3 ton. De pilot betreft beleidsontwikkeling en uitvoering op dit thema. Overijssel heeft met deze eenmalige subsidie van het Rijk één van de 10 pilots die in Nederland starten, in huis.

âDat ons project Menselijk kapitaal centraal, intersectorale mobiliteit in Overijssel is uitgekozen, betekent een erkenning voor het Overijssels arbeidsmarktbeleid.â, zegt Carry Abbenhues, gedeputeerde Economie en Innovatie. âBelangrijke voorwaarde van het ministerie was dat het project innovatief en vernieuwend is in de aanpak van het langer inzetbaar houden van oudere werknemers en dit te toetsen in de praktijk, buiten de gebaande paden. Wij kiezen ervoor vertegenwoordigers van de verschillende branches, zoals metaal, zorg, ict en onderwijs) bij elkaar te brengen en ze te stimuleren ook oplossingen buiten de eigen branche te vinden. Instrumenten als inzet van EVC*, detachering en een platform personeelsdiensten kunnen zo op een vernieuwende manier worden ingezet.â

Loodgieter wordt voorbereider

Uit onderzoek van de provincie, blijkt dat dwars door sectoren heen personeelstekorten zullen optreden als gevolg van de veroudering van het personeelsbestand. Oorzaak is dat oudere werknemers door bijvoorbeeld fysieke klachten hun functie niet meer (goed) kunnen uitvoeren. Op dit moment worden er individuele oplossingen gevonden binnen het bedrijf zelf. Bijvoorbeeld in een transportbedrijf wordt de seniore werknemer ingezet als planner, een oudere loodgieter wordt werkvoorbereider.

Dit soort oplossingen zijn binnen nu en vijf jaar meer gemeengoed, maar niet afdoende: door de toenemende vergrijzing zijn er dan veel meer oudere werknemers die hun huidige functie niet meer optimaal kunnen uitoefenen. Binnen de eigen sector waarin deze groep werknemers actief is, zijn dan nog te weinig mogelijkheden om deze mensen gezond aan het werk te houden. Het provinciale project âMenselijk kapitaal centraalâ werkt aan en stimuleert kansen voor intersectorale mobiliteit met als doel dat werknemers hun loopbaan in een andere sector kunnen voortzetten. Hiervoor zet de provincie onder deze noemer samen met haar partners in vier regioâs van Overijssel diverse instrumenten in:

* Noordoost-Overijssel: o.a. de gemeente Hardenberg hanteert hier een detacheringmethode die geschikt wordt gemaakt om mensen ook sectoraal te kunnen verplaatsen in hun loopbaan. (kwatiermaker: stichting Stimaro, Hardenberg)

* Stedendriehoek: het opzetten van een platform Personeelsdiensten met de DKW (Deventer Kring van Werkgevers) en het MKB te stimuleren hier vervolgens actief gebruik van te maken. (kwartiermaker: stichting Bedrijven Ontwikkelpunt, Deventer)
* Twente: Inzet van EVC bij loopbaantransities bij met name de metaal-, zorg- en overheidssector. (*EVC staat voor âelders verworven competentiesâ. Dit zijn de competenties kennis, houding en vaardigheden die buiten het huidige werk verkregen zijn.) (kwartiermaker: RPA Twente, Enschede)

* IJssel-Vecht: Het opzetten van een bedrijvenloket door het CWI, sociale zaken Zwolle, en de WEZO met speciale aandacht voor deze vorm van loopbaanverandering. (kwartiermaker: CWI, regio IJssel-Vecht, Zwolle)

Kern van dit project is het leggen van verbindingen tùssen de verschillende bedrijfstakken met als doel het praktisch maken en realiseren van âbranchebruggenâ.

Het rapport is ook te vinden op de site van de provincie