Provincie Overijssel

Driekwart miljoen gepompt in banengroei

Van een innovatief idee naar een concreet product of een concrete toepassing daarvan in producten. Dat willen Gedeputeerde Staten bereiken met een financiële injectie van ⬠292.875,-- in het project âMST Pilot Productieâ. Met dit project is de eerste stap gezet om een omvangrijke productiefaciliteit in Twente te realiseren op het gebied van nanotechnologie, zo maakte gedeputeerde Carry Abbenhues vandaag bekend tijdens de opening van de pilot productielijn binnen het MESA+ instituut. In het MESA+ instituut binnen de Universiteit Twente zitten ondernemers en onderzoekers fysiek onder één dak. Er hebben zich inmiddels dertig bedrijven gevestigd op het gebied van microsystemen en nanotechnologie.

Eerder deze week hebben nog twee projecten op het gebied van kennis en innovatie, te weten Business Accelerator en T-Xchange een bedrag van in totaal ⬠435.000,-- van GS ontvangen. Met een totaalbedrag van ⬠727.875,-- voor drie projecten zorgen Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een flinke impuls van de economie, werkgelegenheid en innovatie.

MST Pilot Productie

De bijna ⬠300.000,-- provinciale subsidie wordt ingezet voor onderzoek naar en ontwerpen van productiefaciliteiten voor micro- en nanotechnologieproducten in Twente. Er worden zes haalbaarheidsstudies verricht en drie productiecases worden tot in detail uitgewerkt. In de tweede fase van dit project kan de realisatie van productiefaciliteiten worden uitgevoerd. Deze productielijn zorgt ervoor dat producten die ontwikkeld worden door de hoogtechnologie bedrijven ook daadwerkelijk in productie genomen kunnen worden. Hiervoor zijn bedrijven nu nog aangewezen op faciliteiten buiten Twente. Naar verwachting zijn de onderzoeken medio 2006 afgerond.

Business Accelerator

Voor het project Business Accelerator Regenerative Medicine and Tissue Engineering binnen de UT verlenen Gedeputeerde Staten een subsidie van ⬠250.000,--. De business accelerator is bedoeld om in de periode tussen 2005 â 2010 twintig life sciences bedrijven te ondersteunen bij hun bedrijfsstart in Twente. Doel is het creëren van bedrijven en banen op het gebied van biomedische technologie. Daarnaast wordt er een platform opgezet waarin investeerders ontwikkelingen in het veld van life sciences kunnen volgen. Hierdoor ontstaat voor investeerders in een vroeg stadium gelegenheid om af te wegen of zij willen financieren in bedrijven op het gebied van life sciences.

De twee bovenstaande projecten worden gesubsidieerd vanuit het actieprogramma Kennispark Twente. Hierin hebben de provincie, de Universiteit Twente en de Netwerkstad Twente zich verenigd met als doel âwerk maken van kennisâ. De ambities zijn hoog. Zo wil het Kennispark in 2008 500 nieuwe arbeidsplaatsen creëren via ongeveer 30 nieuwe bedrijven. De lange termijn doelstelling is om in 2020 op 10.000 nieuwe kennisintensieve arbeidsplaatsen uit te komen. Elke kennisintensieve arbeidsplaats zorgt indirect voor gemiddeld vier tot zes andere arbeidsplaatsen.

T-Xchange

De T-Xchange is een initiatief van Thales Nederland BV en de universiteit Twente en staat op het terrein van de UT. Het is een virtuele omgeving waarin allerlei innovaties kunnen worden getest. Het provinciebestuur stelt hiervoor ⬠185.000,-- beschikbaar. Het gebruik van de T-Xchange betekent dat de ontwikkelingskosten van een innovatie lager liggen dan bij de normale innovatieontwikkeling. Hierdoor is het voor bedrijven aantrekkelijker om te innoveren waardoor de werkgelegenheid extra wordt gestimuleerd.

Het gebruik van de T-Xchange wordt getest met twee proefprojecten, te weten âKasteelschapâ en âMaterials en Securityâ. Het proefproject âMaterials en securityâ richt zich op nieuwe kansrijke productconcepten voor de markt van persoonlijke veiligheid en veiligheidssystemen. Het project âKasteelschapâ moet leiden tot een nieuw woonconcept waarbij aspecten als wonen, werken, zorg, recreatie, veiligheid en bestuur zo op elkaar zijn afgestemd, dat deze bijdragen in de ontwikkeling van een speciaal gemeenschapsÂgevoel, het zogenaamde âKasteelgevoelâ. Daarnaast levert het een bijdrage aan de:
* vernieuwingen van technologische, bouwkundige en sociale combinaties;

* stimulering van samenwerking tussen diverse partijen in de bouw;
* bevordering van marktgerichte innovaties door het lokale MKB bij het opzetten van de noodzakelijke voorzieningen in het Kasteelschap.