Gemeente Almere

Convenant Stroomlijning dienstverlening aan ondernemers

Wethouder Halbesma van Almere heeft met 31 andere grote gemeenten op maandag 12 december het convenant Stroomlijning dienstverlening aan ondernemers getekend met staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. In het convenant staan afspraken om het ondernemersklimaat te verbeteren. Het geeft een extra impuls aan het stroomlijnen van de aanpak van strijdige regels, de vereenvoudiging van vergunningen en de realisatie van het landelijk bedrijvenloket.

Samenwerken
Een belangrijk onderdeel van het convenant is de afspraak om gezamenlijk de aanpak van strijdige regels op te pakken en oplossingen te delen. De gemeenten en het Rijk geven in het convenant ook aan hun vergunningensystemen door te lichten op nut, eenvoud en snelheid. Verder is of komt er in alle gemeenten een (digitaal) bedrijvenloket dat gekoppeld wordt aan het landelijk bedrijvenloket.

Speerpunt van beleid
Voor de gemeente Almere is deregulering en de verbetering van de dienstverlening aan ondernemers een speerpunt van beleid.

Bedrijven kunnen strijdige regels en suggesties voor deregulering doorgeven via www.almere.nl, bij het meldpunt minder regels in Almere.

Ondernemers kunnen bij het (digitaal) ondernemersloket van de gemeente terecht voor vragen over vestiging en regelgeving. Alle afdelingen die vergunningen verlenen zijn samengebracht in de nieuwe dienst Stadsbeheer.
Er worden relatiebeheerders voor bedrijven aangesteld, zodat ondernemers weten bij wie ze terecht kunnen binnen de gemeente met hun vragen over vergunningen, strijdige regels en lastendruk in algemeen.
De gemeente is begonnen met het doorlichten van de vergunningenstelsels.
De Algemene Plaatselijk Verordening (APV) is aangepast: er is een flink aantal regels geschrapt of vereenvoudigd.

Het convenant is voor de gemeente een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg en het ondernemersklimaat verder te verbeteren. De gemeente gaat dit gezamenlijk aanpakken met de andere gemeenten en met het Rijk, want een belangrijk deel van de regelgeving zijn Rijksregels.

De basistekst van het convenant en achtergrondinformatie is te vinden op www.strijdigeregels.ez.nl .