Sociaal-Economische Raad

STICHTING VAN DE ARBEID

PERSBERICHT

16 december 2005 kp 1882, fax, co-blad, dagbl, opinie, persb,

rtv, depvl, se-med, pubstar, sz-p, ao-p

STICHTING BIEDT MINISTER DE GEUS PRINCIPES VOOR GOED PENSIOENFONDSBESTUUR AAN

De Stichting van de Arbeid heeft in overleg met de organisaties van pensioen­fondsen, verzekeraars en ouderen (CSO) principes geformuleerd voor goed pensioenfondsbestuur (Pension Fund Governance). De principes gaan over transparantie en openheid, zorgvuldig bestuur, deskundigheid, intern toezicht en verantwoording. De Stichting heeft de Principes vandaag aan minister De Geus van SZW aangeboden.

Twee punten uit de Principes vragen volgens de Stichting om een wettelijke ondersteuning. In de eerste plaats moeten de pensioenuitvoerders wettelijk verplicht worden deze Principes na te leven, al staat het hen vrij daarbij voor een eigen bij hun situatie passende vormgeving te kiezen. Het toezicht op de naleving komt volgens de Stichting in handen van De Nederlandsche Bank te liggen.

Het tweede punt is dat volgens de Principes het verantwoordingsorgaan het recht krijgt zich te wenden tot de Ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam. De Stichting vraagt de minister het Burgerlijk Wetboek zo aan te passen dat het zogeheten enquêterecht ook van toepassing wordt op pensioenfondsen.

De naleving van de Principes zal in 2008 worden geëvalueerd. In datzelfde jaar zal ook de eindevaluatie plaatsvinden van het tweede Medezeggenschapsconvenant, zo is tussen de beide convenantspartijen, Stichting van de Arbeid en CSO, recent nader afgesproken. Dan zal de vraag aan de orde komen hoe in de toekomst de medezeggenschapsfunctie in de Principes een plaats kan krijgen. Tot die tijd gelden voor de medezeggenschap de aanbevelingen en afspraken uit het medezeggen­schaps­convenant en het bestaande wet­telijke kader voor medezeggenschap bij de uitvoering van pensioenregelingen.

De Stichting van de Arbeid en CSO zullen zich binnenkort nader beraden over de gevolgen die zij zullen verbinden aan de resultaten van de onlangs gehouden quick-scan; dit teneinde de in het convenant gedane aanbevelingen alsnog gerealiseerd te krijgen.



Sociaal-Economische Raad