Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap sluit dijkdoorgangen Delfzijl
16-12-2005

Het waterschap Noorderzijlvest heeft vrijdag 16 december 2005 rond de middag de noordelijke en zuidelijke coupures in Delfzijl gesloten. De coupures zijn de openingen in de dijk waar de weg de dijk kruist. Vanwege de hoge windsnelheden werd om 12.15 uur hoog water gemeten met een hoogte van NAP + 3.06 meter.

Beperkte dijkbewaking
Dit is een hoogte waarbij de risicos nog laag zijn, maar uit voorzorg worden de coupures gesloten vanaf een verwachte waterstand van NAP + 3.00 meter. De sluiting van de dijkdoorgangen hoort bij het niveau van beperkte dijkbewaking.
De sluiting van de coupures duurde anderhalf uur. Het verkeer ter plekke werd omgeleid.

Vannacht opnieuw sluiting
Ook vannacht verwacht het waterschap een hoge waterstand, ditmaal tot een hoogte van ca. NAP + 3.20 meter rond middernacht. Ook dan zullen naar verwachting de coupures in Delfzijl uit voorzorg weer worden gesloten.

Oefening volledige dijkbewaking
Het waterschap Noorderzijlvest combineert deze situatie van hoge windsnelheden en hoge waterstanden met een onverwachte oefening volledige dijkbewaking. Om half twee worden de ploegen voor de dijkbewaking opgeroepen voor een inspectieronde van de verschillende dijkvakken.

Een oefening op dit moment heeft als voordeel dat onder dezelfde omstandigheden kan worden geoefend als bij een volledige dijkbewaking vanaf NAP + 3.80 meter.