Gemeente Breda

Bredase recepten voor een gezonder leven

Meer bewegen en gezonder eten. Dat zijn de trefwoorden van de vijf kleinschalige gezondheidsprojecten, bedacht door inwoners van Breda, waarvoor wethouder Marja Heerkens vandaag in totaal 12.000 beschikbaar stelde.

Tijdens een bijeenkomst in het Stadskantoor overhandigde ze de bedenkers alvast symbolisch drie kookboeken met gezonde recepten.

Mevrouw Bettie den Ridder is medewerkster van Vertizontaal en werkzaam in buurthuis Scheldestraat. Zij diende het project Kinderen bewegen in, dat kleuters met overgewicht stimuleert te dansen en te spelen op muziek. Daarnaast krijgen hun ouders voorlichting over het belang van bewegen en van gezonde en betaalbare voeding. De gemeente stelt hiervoor
2.000 euro beschikbaar.

Mevrouw Wilma van Veen-van Erck, fysiotherapeute in de Haagse Beemden, krijgt van het gemeentebestuur voor haar drie projectvoorstellen 7.800. Met dit bedrag kan ze Vrouwen vooruit! uitvoeren; fitnessles in groepsverband aan allochtone vrouwen, in combinatie met extra aandacht voor de Nederlandse taal. Ook wil ze pubers met overgewicht aan het sporten krijgen en vertelt zij hen alles over gezonde voeding in het project Kids Fit. En met het project Actie pro Actie wil zij depressieve mensen via sporten in groepsverband en coaching uit hun isolement halen.

Tot slot gaat een groep vrouwen in Geeren-Noord meedoen aan een gezondheidsproject. Mevrouw Lita Kalle, medewerkster van Vertizontaal, bedacht het Project voor allochtone vrouwen en moeders. Het is de bedoeling dat zij voorlichting krijgen over het menselijk lichaam en het belang van gezonde voeding. De voorlichting wordt afgewisseld met bewegingslessen, sport, wandelen en yoga. Voor de uitvoering van dit project is 2.000 beschikbaar.

Criteria

De gemeente Breda wil via deze kleinschalige gezondheidsprojecten haar bewoners meer betrekken bij de uitvoering van het Bredase gezondheidsbeleid. Deze keer heeft ze tien goed gemotiveerde initiatieven ontvangen. De voorstellen moesten gericht zijn op inwoners van Breda en een eenmalige activiteit zijn, met een duidelijke begin- en einddatum. Voorstellen voor jongeren, ouderen of allochtonen kregen voorrang. Ook moesten de voorstellen refereren aan een van de hoofdthema's van het Bredase gezondheidsbeleid. Deze thema's zijn: voorkomen is beter dan genezen, verbeteren van de gezondheid van groepen bewoners met een sociaal-economische achterstand, en het bevorderen van het zelfstandig deelnemen aan het maatschappelijk leven door mensen met gezondheidsbeperkingen.

Ook in 2006 trekt het gemeentebestuur geld uit voor kleinschalige gezondheidsprojecten. In de loop van volgend jaar wordt hierover meer bekend. Na 2006 vindt een evaluatie van de projecten plaats en kijkt de gemeente of ze de formule voortzet.

Breda, 16 december 2005