Gemeente Breda

Breda sluit convenant met staatssecretaris Van Gennip over verbetering ondernemersklimaat

Wethouder Adank van Breda heeft deze week een convenant gesloten met staatssecretaris Van Gennip over verbetering van het ondernemersklimaat.

Dat deed hij samen met 30 andere grote gemeenten in Den Haag. Een belangrijk onderdeel van het convenant is dat gemeenten lokaal strijdige regels aanpakken en daarbij gebruik maken van de oplossingen die elders zijn gevonden en die centraal door Economische Zaken in een databank worden bijgehouden. Ook is afgesproken dat de gemeenten hun vergunningsystemen door gaan lichten op nut, eenvoud en snelheid.

In alle gemeenten is of komt er een (digitaal) bedrijvenloket dat gekoppeld zal worden aan het landelijk bedrijvenloket. Breda heeft haar digitale bedrijvenloket al op 7 november geopend.

Dit loket biedt informatie over de economie in de stad, beleid en projecten, bedrijfshuisvesting, vergunningen en procedures en informatie voor Starters.

Van Gennip toonde zich verheugd over de afspraken. Zij constateerde dat strijdige regels, te veel regels en onduidelijke regels fnuikend zijn voor de economische activiteit in ons land en daarmee voor de werkgelegenheid.

Ook in dit kader neemt Breda deel aan een onderzoek om gemeentelijke regelgeving voor het bedrijfsleven te vereenvoudigen. Dit onderzoek is geïnitieerd door de Kamer van Koophandel West-Brabant, in samenwerking met het Sociaal Economisch Samenwerkingsverband (SES) West-Brabant en de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. Onder de naam Taskforce Vereenvoudigen Vergunningen' is een landelijk traject in gang gezet, waarbij onderzoek wordt ingesteld naar administratieve lastendruk en mogelijkheden tot het vereenvoudigen van regelgeving. De resultaten met bijbehorend uitvoeringsplan worden medio 2006 verwacht, waarna nadere besluitvorming plaatsvindt.

Ook onder het bedrijfsleven bestaat grote behoefte aan vereenvoudiging van regelgeving, aan het stroomlijnen van gemeentelijke en overige (overheids-)procedures en aan het terugdringen van administratieve lasten. Dit komt het ondernemersklimaat in de stad ten goede.

Het belangrijkste doel van het onderzoek is de knelpunten boven tafel te krijgen en mogelijke oplossingen aan te reiken. Zo zou bijvoorbeeld een vergunning kunnen verdwijnen, wanneer bescherming van publieke belangen mogelijk is zonder individuele toetsing vooraf. Wanneer een vergunning wel noodzakelijk blijft, dan moet de aanvrager kunnen rekenen op een vlot besluit, dat op een transparante manier en via een zo veel mogelijk op elkaar afgestemde behandeling (integraal) tot stand komt. Deze zogeheten deregulering draagt bij aan het herstel van de (nationale) concurrentiekracht voor het bedrijfsleven, vermindering van regelzucht en bureaucratie en tegelijkertijd versterking van de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven.

Vereenvoudiging (gemeentelijke) Regelgeving

Het onderwerp Vereenvoudiging (gemeentelijke) Regelgeving' kent twee aspecten. Enerzijds de Administratieve Lasten, die voortvloeien uit de inschakeling van het ambtelijk en bestuurlijk apparaat. Anderzijds de zogenoemde Red Tape', dat wil zeggen de hoeveelheid aan overheidsregels en bijbehorende bureaucratie.

Het lokale onderzoek richt zich op West-Brabantse gemeenten en is in handen van SIRA Consulting, een landelijk bureau gespecialiseerd in organisatievraagstukken en administratieve lastendruk als gevolg van wet- en regelgeving. De Kamer van Koophandel West-Brabant neemt hierbij een centrale positie in. De gemeente Breda zorgt voor een representatieve vertegenwoordiging van de ambtelijke organisatie, waarbij het doel is het verkrijgen van een lokaal gerichte handreiking tot het reduceren van Administratieve Lasten en het terugdringen van Red Tape' .

Breda, 16 december 2005