D66

D66 heeft samen met PvdA en VVD het initiatief genomen om de teelt van wiet te regulieren. Op die manieren willen de paarse partijen er voor zorgen dat coffeeshops niet langer zijn gedwongen om met criminelen in zee te gaan bij de inkoop van hun voorraad. Ook moet de overlast die door illegale wietplantages wordt veroorzaakt snel worden teruggedrongen. De paarse partijen pleiten samen met de Maastrichtse burgemeester Leers voor een experiment met regulering in Limburg.

Op dit moment wordt de verkoop van kleine hoeveelheden in een coffeeshop onder strenge voorwaarden gedoogd, terwijl de inkoop een aanlevering van de coffeeshops illegaal is. De illegale teelt van wiet geeft enorme problemen. Kwekers tappen illegaal stroom af, gezinnen in probleemwijken die zich met wietteelt bezig houden worden afgeperst en het brandgevaar is groot. Boris van der Ham: `Zeker in de grensregio loopt de boel uit de hand. Er moet nu echt aan een oplossing worden gewerkt'.

Van der Ham heeft samen met zijn collega's Weekers (VVD) en Albayrak (PvdA) én met CDA- burgemeester Leers van Maastricht een manifest opgesteld. Daarin wordt gepleit voor legalisering van de aanvoer. Dat deden zij na gesprekken met de Maastrichtse politie en met coffeeshopeigenaren. In dit `Manifest van Maastricht' wordt gepleit voor een experiment in Maastricht met het reguleren van de teelt van wiet.

`Het is van het grootste belang dat de teelt uit de handen van criminelen wordt gehaald,' aldus Van der Ham. De gemeente moet onder strenge voorwaarden een aantal vergunning afgeven en hard optreden tegen illegale teelt. Ook moeten nieuwe eigenaren van gereguleerde plantages streng worden gecontroleerd op hun achtergrond'.

Balkenende

Premier Balkenende heeft als CDA-voorman inmiddels laten weten niets te zien in het paarse initiatief, zo liet hij weten op een bijkomst van zijn partij in Rotterdam. Volgens de premier is het een groot probleem dat jongeren in coffeeshops zitten in plaats van op school. Van der Ham deelt die analyse, maar gelooft niet dat het sluiten van coffeeshops de oplossing is. `Een coffeeshop die softdrugs verkoopt aan een leerling onder de 18 jaar is strafbaar. De gemeente kan die coffeeshop sluiten. Dat is reguleren. Maar als je alle coffeeshops sluit zal er weer wordt gedeald op het schoolplein. Dan belanden we van de regen in de drup. Wat Balkenende dus beter kan doen, is aan zijn CDA-wethouders vragen waarop ze niet optreden tegen coffeeshops die aan minderjarigen verkopen'.

Het manifest van PvdA, VVD, D66 en Burgemeester Leers download u hier.

2-12-2005 16:35