Hay group

Zeist, 16 december 2005

Salarisverhoging laagste in 9 jaar

De salarisstijging is dit jaar met 2,6% historisch laag. Hoger en lager personeel gaan er allebei weinig op vooruit. De hoogte van het variabel inkomen stijgt nog licht en meer medewerkers komen er voor in aanmerking.
De kabinetsmaatregelen werken langzaam door. Het prepensioen wordt vooral omgezet in pensioen en minder in levensloop. De beperking van de fiscale vrijstelling voor zakelijk verkeer heeft weinig invloed gehad op de vergoedingshoogte. De aanvulling op het loon bij ziekte is nog niet teruggebracht op het door het kabinet beoogde niveau.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Hay Group bij 200 grote en middelgrote ondernemingen met in totaal 360.000 werknemers. Hay Group presenteerde op 14 december de resultaten van dit onderzoek aan vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers.

Nullijn bijna bereikt
Tussen 1 juli 2004 en 1 juli 2005 was de stijging van het contractloon gemiddeld 0,7%. Het najaarsakkoord van vorig jaar beoogde voor de collectieve stijging de nullijn zo dicht mogelijk te naderen. Ongeveer een derde van de ondernemingen heeft de nullijn daadwerkelijk gehanteerd.

Toch kregen werknemers gemiddeld 2,6% meer vast inkomen. Dit omvat zowel de collectieve als de incidentele verhoging. Organisaties blijken niet in staat de salarissen te bevriezen, ze willen kwaliteit en prestaties extra kunnen belonen.

In vorige jaren steeg het variabel inkomen sterk, nu zwakt het uitkeringsniveau af. Wel betalen meer organisaties variabele beloning op alle functieniveaus.

Impact collectieve beloning staat ter discussie
De vertegenwoordigers van sociale partners maken zich zorgen over de concurrentiepositie van Nederland. Deze is meer gediend met maatregelen om arbeidsproductiviteit te verhogen dan met collectieve loonmatiging. Men erkent dat collectieve verhoging niet het juiste instrument is om werknemers gedifferentieerd te belonen. De deelnemers aan het onderzoek verwachten voor 2006 een collectieve stijging van 1,4%.

Effecten kabinetsbeleid tekenen zich af
Het kabinetsbeleid gericht op beheersing pensioenkosten werpt langzaam vruchten af. Maar met het afschaffen van de prepensioenregelingen is het vervroegd pensioen nog niet verdwenen. 42% Van de organisaties verruilt het prepensioen voor normaal pensioen, 24% zoekt het in een combinatie van levenslang pensioen en levensloop, en 18% gebruikt hiervoor de levensloopregeling. Ruim 80% is van plan werknemers een collectieve levensloopregeling aan te bieden. Prepensionering blijft dus mogelijk. De kans om de steeds zwaarder wordende pensioenlast via levensloop te reduceren is nauwelijks gebruikt.

Helft organisaties vult bij ziekte meer aan dan wens overheid De aanvulling van werkgevers bedraagt in het eerste en tweede ziektejaar respectievelijk 100% en 80% en komt daarmee op gemiddeld 180% in plaats van de door het kabinet gewenste 170%.

Werkgevers bieden aanvullende ziektekostenverzekering aan Driekwart van de organisaties is van plan werknemers een aanvullende verzekering op het basispakket van de nieuwe ziektekostenverzekering aan te bieden. De helft van die organisaties zal daarvoor ook de werkgeversbijdrage verhogen.

Vergoeding zakelijk verkeer gehandhaafd
Twee derde van de organisaties geeft een aanvullende (bruto) kilometervergoeding boven op het fiscaal vastgestelde bedrag van Euro 0,18. Zij hebben destijds geen gebruik gemaakt van de wijziging in fiscale vrijstelling om de bedragen aan te passen. Er lijkt een voorzichtige trend om de bedragen te verhogen, waarschijnlijk onder invloed van de hoge brandstofprijzen.

==========

Hay Group is een internationaal onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van organisatie, leiderschap, motivatie, ontwikkeling en beloning van individuen en teams. Bij de Nederlandse vestiging in Zeist werken ruim 170 professionals voor onze klanten in het bedrijfsleven en de publieke dienstverlening.

Hay Information Services helpt klanten bij onderzoek naar beloning, medewerkers- en klanttevredenheid. Hay Information Services beschikt over databases met wereldwijde actuele informatie over arbeidsvoorwaarden, managementstijlen, competenties en organisatieklimaat. Meer dan 30 jaar onderzoek en gedegen samenwerking met klanten maken deze databases uniek. In de Nederlandse beloningsdatabase zit informatie van bijna 300 grote en middelgrote organisaties. Hierin zijn alle sectoren vertegenwoordigd.