Samenwerking loont: criminaliteit Antillen daalt

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

De criminaliteit op de Nederlandse Antillen is het afgelopen jaar gedaald. Dat is te danken aan de intensieve samenwerking tussen Koninklijke Marechaussee, het Korps Politie Curaçao en het recherchesamenwerkingsteam, waarover begin dit jaar tussen Nederland en de Antillen verregaande afspraken zijn gemaakt in het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. In de Nederlandse Antillen zullen in december extra acties van de verschillende diensten volgen om de criminaliteit verder terug te dringen.

De ministers Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Kamp van Defensie en Donner van Justitie en de Antilliaanse minister-president Ys en de Antilliaanse ministers van Justitie Dick en van Financiën De Lannooy hebben vandaag in Den Haag gesproken over de samenwerking om de criminaliteit op de Nederlandse Antillen terug te dringen. Die samenwerking blijkt succesvol.

Veel werk wordt verricht om ook de veiligheid in de Nederlandse Antillen voor de lange termijn te verankeren. Het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen wacht niet op de resultaten van het rapport van de commissie-Camelia-Römer dat binnenkort zal verschijnen. De professionalisering van het management van politie en gevangenis is in gang gezet en binnenkort zullen ook wervingscampagnes voor nieuw personeel starten. Minister Dick van Justitie heeft de afgelopen maanden de celcapaciteit uitgebreid en zal hier de komende maanden mee doorgaan. Het aantal heenzendingen zal daarmee tot een minimum beperkt kunnen blijven. De Nederlandse ministers hebben nogmaals aangegeven dat zij aan deze activiteiten personele en materiële ondersteuning zullen geven.

In Den Haag is ook gesproken over de Gemeenschappelijke Grenscontrole Teams op de luchthavens van Curaçao en Bonaire die medio 2005 van start zijn gegaan. De daling van de drugssmokkel via de lucht is te danken aan deze teams, die zijn samengesteld uit medewerkers van de Antilliaanse diensten, de
Nederlandse douane en de Koninklijke Marechaussees. Begin december is er door de Antillen ook een team op de luchthaven van Sint Maarten ingezet. Passagiers en bagage van reizigers naar Nederland worden intensief gecontroleerd. Daarmee wordt de smokkelroute via de lucht tussen de beide landen van het Koninkrijk verder opgeschoond.