Gemeente Noordwijk

Noordwijks historisch archief verhuist naar leiden

De gemeente Noordwijk draagt haar Historisch Archief over aan het Regionaal Archief te Leiden. De gemeente-archivaris van Leiden zal zijn functie dan tevens uitoefenen voor de gemeente Noordwijk. De overplaatsing geldt voor de documenten, waarvan het eerste uit 1399 dateert, tot en met 1930. Ook wordt het Gemeente-archief van Leiden de bewaarplaats voor het Noordwijkse Archief. Nu is dit nog gevestigd in het Gemeentehuis.
Burgemeester en Wethouders van Noordwijk stellen dit voor aan de Gemeenteraad, die deze maand over de overdracht beslist. Daarnaast is het de bedoeling veel informatie van het Historisch Archief Noordwijk via internet beschikbaar te stellen en zo de identiteit van het archief te waarborgen.
Samenwerking met de gemeente Leiden brengt de dienstverlening van het archief voor Noordwijk op het gewenste professionele peil. Bovendien ontkomt de gemeente hierdoor aan een fikse investering die nodig is om de klimaatbeheersing in de huidige archiefruimte aan te passen. Deze voldoet nu niet aan de wettelijke eisen.

De overplaatsing van de Noordwijkse archieven sluit aan bij het breed gedragen initiatief tot de vorming van een Regionaal Historisch Centrum in Leiden. Het doel van dit centrum is het vergroten van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van archiefcollecties in de hele streek. Dat is mogelijk als gemeenten, archieven, historische verenigingen, bibliotheken en andere geĂŻnteresseerde culturele instellingen met elkaar willen samenwerken. De samenwerking tussen de gemeente Noordwijk en Leiden is hierin een stap.

Noordwijk, 12 december 2005
Gemeente Noordwijk/Communicatie, tel. 071-3660451

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 16-12-2005