Socialistische Partij

Geen bebouwing in regio Waterland

16-12-2005 * De provincie heeft een voorstel klaar liggen om het streekplan Noord-Holland Zuid uit te breiden zodat er meer woningen gebouwd kunnen gaan worden in regio Waterland. Zesduizend woningen maar liefst moeten er in deze regio gaan verrijzen tot 2020. Ten minste als het voorstel wordt aangenomen. De SP is er niet voor.

Meer woningen is niet echt het probleem, maar wel waar je die meer woningen plant. Het gebied Waterland is een zeer kwetsbaar gebied, met veel verschillende soorten natuur. Als de provincie in het streekplan duidelijk zou zetten dat het meer aan woningen alleen via binnenstedelijke verdichting en inbreiding zou mogen worden gerealiseerd, dan wil de SP er nog eens over nadenken, dan is het een ander verhaal.

Het probleem is nu juist de vaagheid van het voorstel. De provincie stelt geen duidelijke voorwaarden en dus blijft alles mogelijk. De provincie zegt in het voorstel evenmin iets over de prijsklasse van de te realiseren woningen. De SP ziet de villa's al verrijzen met in de dubbele garage ten minste een bolide. De SP is van mening dat de woningen moeten voorzien in een bestaande behoefte en die is: betaalbare woningen in een omgeving die comfortabel is omdat er goede voorzieningen zijn zoals openbaar vervoer.

Overigens, in de Tweede Kamer is van de herfst een rijksbufferzonebeleid vastgesteld. Het is zeer de vraag of het voorstel van de provincie binnen dat beleid waar ook de SP voor heeft gestemd, past. Kortom is het advies van de SP: doe dit voorstel in de prullenbak.