Socialistische Partij

ROA en provincie: sportief touwtrekken over Jeugdzorg

16-12-2005 * Op 14 december had de statencommissie Sociale Infrastructuur een gesprek over de jeugdzorg in Noord-Holland met de jeugdzorgcommissie van het ROA (regionaal orgaan Amsterdam). Het gesprek was aangevraagd door de leden van het ROA. In het ROA-gebied komt de jeugdzorg er namelijk bekaaider af, dan in de rest van de provincie, had het ROA opgemerkt. Terwijl per kind buiten de regio groot Amsterdam 35.000 euro beschikbaar is voor hulp, is dat in het ROA-gebied nog geen eens 20.000 euro.

Niet eerlijk, denk je dan meteen, dat moeten we verhelpen, we gaan over en weer een helpende hand toe steken. Althans dat was de instelling van de SP. Overigens heeft de SP eerder dit jaar al eens gevraagd om een pleegzorginstelling in Diemen, die met opnamecapaciteit kampte een zak met geld toe te stoppen, zodat de opnamestop herroepen kon worden.

Het gesprek duurde anderhalf uur en heeft niets in de zin zoals hierboven beschreven opgeleverd. Verbeteringen over en weer in de jeugdzorg hoeven we voorlopig dus niet te verwachten. Terwijl met name de PvdA maar ook anderen toch bij herhaling benadrukten dat we hier zaten voor de `kids' en niet voor de politiek.

Wat heeft het gesprek dan wel opgeleverd? Veel opmerkingen over wat een onding het ROA-instrument is. Dat wist de SP al lang maar het is winst dat nu ook anderen het gaan beseffen. En het gesprek heeft een aantal afspraken opgeleverd. Dat klinkt hoopgevend, maar stelt weinig voor. Het uitwisselen over en weer van positieve ervaringen met projecten: moet je daar afspraken voor maken, is dat niet vanzelfsprekend? In huidig bestuurlijk Noord-Holland/ROA kennelijk niet. In huidig bestuurlijk Noord-Holland/ROA is het ieder zijn eigen koninkrijkje. Het lot van degene die buiten de grenzen ervan verkeert, is voor huidig bestuurlijk Noord-Holland/ROA bijzaak.

De SP is voor een betere samenwerking. De bijdrage van de SP aan het gesprek kreeg alleen directe bijval van het GroenLinkslid van het ROA. De rest, onder wie het GroenLinkslid van de provincie, heeft zich hierover niet uitgelaten. Treurig, maar de SP geeft de hoop niet op en wacht de afspraak voor volgende gesprek af.