Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 16 DECEMBER

2005

500.000 euro voor de versterking van het Vlaamse platteland.

De Vlaamse regering keurde in het kader van de uitvoering van het Vlaamse Leader+ programma drie
samenwerkingsprojecten goed.

Leader+ is het Europees initiatief voor
plattelandsontwikkeling. Binnen Vlaanderen zijn vijf Plaatselijke Groepen (PG) actief in het Brugse Ommeland, Meetjesland, (Antwerpse) Kempen, Pajottenland en Midden- Maasland. Zij werken rond landbouwverbreding, milieuzorg, hoeve- en streekproducten, stimuleren van de plattelandsbeleving, landschapsbeheer, bezoekerscentra, landbouweducatie, zorgboerderijen, cultureel erfgoed, streekidentiteit, plattelandstoerisme en verbetering van het sociale weefsel op het platteland.

Leader+ kenmerkt zich naast de werking binnen de eigen regio naar samenwerking met andere Europese regio's om zo het effect van de genomen maatregelen te versterken.

De Vlaamse regering keurde de volgende projecten goed:


1. Van de regio een merk maken (Regional Branding, regiocommunicatie)

PG Meetjesland wil, op basis van een streekvisie, een merk ontwikkelen dat symbool staat voor de identiteit en de waarden die de streek voor zichzelf wenst aan te houden de komende jaren. Ter ondersteuning hiervan wordt een databank aangelegd met karakteristieke beelden van de regio en worden een aantal producten ontwikkeld zoals een bezoekersarrangement.
Samenwerking tussen PG Meetjesland (Vlaanderen) en West Cork (Ierland).


2. PromEUregion: ontdekken, proeven en genieten van het platteland in Europa

Dit project wil een samenwerking opzetten om de afzet van hoeve- en streekproducten kwalitatief te verbeteren (via promotie, markten .). Er worden tevens
belevingsarrangementen ontwikkeld aan de hand van een nieuw en herkenbaar concept (Route Rurale). Ten slotte wordt rond het ontwikkelde aanbod een gezamenlijke communicatiestrategie (promEU.net) uitgewerkt. Samenwerking tussen PAK+ Kempen (Vlaanderen) als coördinator en partners Pajottenland+ (Vlaanderen), Gal Leader+ Clervaux Vianden (Luxemburg), 100 Dörfer-1 Zukunft (Wallonië).


3. Duurzame landbouw: een gezamenlijk proces voor verschillende gebieden

Dit project heeft tot doel te werken rond de sensibilisatie m.b.t. en de bevordering van een toekomstgerichte duurzame landbouw op streekniveau en op bedrijfsniveau. Op streekniveau staat visieontwikkeling en communicatie (met de sector, bevolking, beleidsmakers, milieuorganisaties .) centraal. Op bedrijfsniveau zullen de betrokken landbouwers (vnl. melkveehouders) leren hoe ze duurzaamheid in de praktijk kunnen brengen. Speciale aandacht gaat naar de vertaling van technieken en ervaring naar de volledige sector en de monitoring van de geleverde inspanningen.
Samenwerking tussen PG Meetjesland (Vlaanderen) als coördinator en partners Brugse Ommeland (Vlaanderen), Zuidwest Friesland (Nederland) en Noordoost Friesland (Nederland).

De totale subsidie voor deze drie transnationale samenwerkingsprojecten bedraagt 504.700 euro waarvan 50 % gefinancierd wordt vanuit het Vlaamse Gewest en 50 % vanuit het Europees oriëntatie- en garantiefonds voor de Landbouw. De projecten starten op 1 januari 2006 en zullen midden 2008 afgerond zijn.

persinfo : Miet Deckers, woordvoerster van de minister-president - tel. 02 552 60 00 e-mail: persdienst.leterme@vlaanderen.be