Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 16

DECEMBER 2005

Gezondheidsconferentie over het Bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Vandaag werden tijdens een gezondheidsconferentie de eerste resultaten voorgesteld van het Vlaamse bevolkings- onderzoek naar borstkanker bij vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. De resultaten zijn hoopgevend, maar kunnen nog beter. De deelnemers sloten de conferentie daarom af met het voorstellen van een nieuwe gezondheidsdoelstelling voor het opsporen van borstkanker.

Resultaten 2003-2004:


- In 2003 en 2004 namen 245 950 vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uit het Vlaamse Gewest deel aan het opsporings- programma. Dat is 35,30% van de totale doelgroep. De deelneemsters werden in 22,3% van de gevallen door hun huisarts of gynaecoloog doorverwezen; de anderen gingen in op de rechtstreekse uitnodiging die ze van een van de vijf screeningscentra hadden ontvangen. Het onderzoek wordt om de twee jaar herhaald bij vrouwen uit de doelgroep. De resultaten hebben betrekking op 223.267 vrouwen die gedurende de volledige twee jaar tot de doelgroep behoorden.

- Op 1000 gescreende vrouwen waren er vijftig met een afwijkend screeningsresultaat en vijf met borstkanker. In totaal werden 1248 vrouwen met borstkanker op- gespoord.

- Van die vijf vrouwen met borstkanker heeft één vrouw een in-situkanker, dat is een kanker waarvan het verloop moeilijk voorspelbaar is en hebben vier vrouwen een "invasieve" kanker. Een van de vier aangetroffen invasieve kankers is niet groter dan één centimeter. Doorgaans is dat maar 16%, wat betekent dat het programma in staat is om borstkanker in een vroeger en beter te behandelen stadium te ontdekken.
- De kwaliteit van de radiografische opnamen is goed en 60% van de vrouwen heeft de resultaten van het screeningsonderzoek binnen drie weken.

Ondanks de geleverde inspanningen blijft borstkanker in Vlaanderen de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen van 35 tot 69 jaar. In 2003 overleden 1298 vrouwen uit het Vlaamse Gewest aan borstkanker, dat is meer dan 100 vrouwen per maand. In Vlaanderen heeft een vrouw bijna 12% kans om borstkanker te krijgen voor haar 75e verjaardag. Ramingen geven aan dat één op vier vrouwen met borstkanker eraan overlijdt. Ongeveer 1% van de ziekenhuisopnames bij vrouwen is door borstkanker.

Extra inspanningen zijn dus nodig .

Voorstel voor een hernieuwde gezondheidsdoelstelling:

Omdat de resultaten aantonen dat door een bevolkingsonderzoek borstkanker in een vroeger en beter te behandelen stadium ontdekt kan worden, formuleert de conferentie het volgende voorstel van gezondheids- doelstelling:

Tegen 2012 verloopt het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen van 50 tot en met 69 jaar doelmatiger. Dat houdt in dat voldoende vrouwen deelnemen, dat meer kankers tijdig worden gevonden en dat er zo weinig mogelijk overbodige onderzoeken worden uitgevoerd.

Concreet betekent dat tegen 2012 het volgende:
- 75% vrouwen uit de doelgroep nemen deel aan het bevolkingsonderzoek;

- meer kankers worden tijdig gevonden, dit wil zeggen dat bij een eerste screening ten minste 25% en bij een vervolgscreening (bij vrouwen uit de doelgroep wordt het onderzoek om de twee jaar herhaald)ten minste 30% van de kankers niet groter dan 1 centimeter;
- er worden zo weinig mogelijk overbodige onderzoeken uitgevoerd, dit wil zeggen dat niet meer dan 5% van de deelnemende vrouwen wordt opgeroepen voor een opvolgingsonderzoek. Een opvolgingsonderzoek gebeurt wanneer bij screening of vervolgscreening een twijfelachtig resultaat of een manifest letsel op de mammografie wordt vastgesteld.

De deelnemers aan de conferentie hebben gedebatteerd over de strategieën en randvoorwaarden die de realisatie van deze doelstelling mogelijk maken. De conclusies vindt u weldra op www.vlaanderen.be/kanker.
Dat voorstel wordt nu overhandigd aan minister Vervotte. Na onderzoek zal zij de nieuwe gezondheidsdoelstelling voorleggen aan de Vlaamse Regering en daarna aan het Vlaams Parlement.