013 Tilburg


Interview Cilvaringz

TILBURG, 15 december 2005
Al jaren is Cilvaringz het uithangschild van de Tilburgse hiphop. Sinds hij zijn opleiding aan de Rockacademie heeft gestaakt, hij kreeg het te druk met het organiseren van Wu-Tang gerelateerde tournees, bracht hij relatief weinig muziek uit. Wel zag het instrumentale (!) hiphop album 'The Mental Chamberz' in 2001 het daglicht en hoor je hem op de titeltrack van 'Shouf Shouf Habibi' en met Casablanca Connect, Ali B en ADHD op de hit 'Chaos Mocro Collabo'. Voornamelijk is Cilvaringz alias Tarik drukbezig met de Ringz & Partners Entertainment Group. En zijn aanstaande soloalbum. Cilvaringz treedt op de tiende verjaardag van Wu-Tang Killa Beez op (22 januari). Vier vragen met vier antwoorden.

I) Wat is het creatieve aspect van het zakelijke? De beroemdste hiphoppers zijn tevens zeer zakelijk/commercieel... Het zakelijke is alles. Meer dan het creatieve in mijn mening. Je moet jezelf overal binnen kunnen praten wil je verder komen in deze industrie. Veel bluffen, veel acteren, vooral doen alsof je 'ze' niet nodig hebt, erg verzekerd overkomen en vooral niet financieel afhankelijk presenteren. Behoorlijk creatief dus.

II) Heb je nog (technische) moderne oppoetsfoefjes gebruikt om de oudere tracks op je aanstaande (echte) debuutalbum te actualiseren of zijn alle tracks puur gebleven?
Tekstueel is alles opnieuw gedaan. Qua beats is er een hoop opgepoetst en natuurlijk zijn er heel wat nieuwe nummers bijgekomen. We hebben een goede balans weten te houden tussen het oude en het nieuwe 'oude'.

III) Zijn er nog plannen om Nederlandstalige (of Marokkaanse) nummers te maken tzt?
Mijn artiest Salah Edin komt volgend jaar met misschien wel de meest controversiële Nederlandse rap album ooit genaamd 'Nederlands Ergste Nachtmerrie'. Producties van Barracuda, RZA (Wu-Tang Clan) en ook Focus van Dr.Dre's Aftermath label. Op het internet is er een behoorlijke buzz omtrent zijn song '0172' geproduceerd foor Focus. Op dat album zal ik een solo song doen in het Nederlands genaamd 'Theo'. Anders dan dat zijn er nog geen aspiraties om een volledig album in het Nederlands te doen, alhoewel ik dat niet uitsluit. We blijven immers artiesten en met name door de aanwezigheid van Opgezwolle, Raymzter, Typhoon en andere is er altijd ruimte voor inspiratie.

IV) Wat betekent hiphop en Wu-Tang voor jou persoonlijk? Wat vind je van de alternatieve hiphop zoals Dälek, Anticon, Sage Francis etc.? Hiphop is alles wat ik doe in het leven, tevens ook alles wat ik gebruik om verder te komen. Ik zal niet mijn hele leven laten afhangen van royalty cheques. Wat is ik verdien met hiphop wordt meteen geïnvesteerd in de Real Estate business (onroerend goed). Daarom zien mensen me nog steeds op de fiets rijden door Tilburg. Ik hoef geen diamanten horloges en hummers en shit. Waar is dat nou goed voor? Ik zit altijd achter mijn computer of in de studio of op tour. Ik zou er niet eens mee kunnen opscheppen als ik echt zo'n show off was. Verder luister ik niet eens zoveel naar hiphop want het gaat nergens meer over. Allemaal van die eendagsvliegen met snelle hits en dan zijn ze weer verdwenen. Artiesten als Nas en Kanye West, daar komt tenminste nog wat goeds uit. Maar verder check ik het niet zo, alternatieve hiphop dus ook niet echt. Ik ben erg selectief qua hiphop.