Nederlands Uitgeversverbond

Internationale 'Freedom to Publish'-prijs - Oproep tot kandidaatvoordrachten en donaties

Vrijheid van uitgeven en expressie ligt wereldwijd onder vuur. In veel landen in de wereld worden auteurs en uitgevers gehinderd in hun werk, vervolgd, gevangen gezet, gemarteld en soms zelfs gedood vanwege de inhoud van hun publicaties. Daarom heeft de International Publishers Association - IPA op 16 december 2005 een jaarlijkse internationale prijs gelanceerd: de Freedom to Publish. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon (en/of organisatie of instelling) voor zijn of haar belangrijke bijdrage aan de verdediging en promotie van het recht op vrijheid van uitgeven, waar ook ter wereld.

De prijswinnaar(s) ontvangt 5.000 Zwitserse Frank (CHF). De Freedom to Publish-prijs zal de eerste keer worden uitgereikt tijdens de Göteborg Book Fair in Zweden (21 tot 24 september 2006), die in 2006 in het teken staat van het recht op vrijheid van uitgeven.

IPA vertegenwoordigt wereldwijd de uitgeefsector via nationale, regionale en gespecialiseerde uitgeversverbonden in 66 landen. IPA is een non-gouvernementele organisatie (NGO) en erkend gesprekspartner van onder andere de Verenigde Naties en de World Intellectual Property Organization (WIPO). De doelstelling is de promotie en verdediging van fundamentele rechten als vrijheid van uitgeven, lezen en schrijven en de bescherming van auteurs- en uitgeefrechten. Nederlandse uitgevers worden door het Nederlands Uitgeversverbond vertegenwoordigd in de IPA.

Het Nederlands Uitgeversverbond roept leden en relaties graag op om kandidaten voor deze nieuwe prestigieuze uitgeefprijs voor te dragen. Voordrachten kunnen tot uiterlijk 1 augustus 2006 worden gericht aan de voorzitter van de IPA-commissie Freedom to Publish en aan de IPA-directeur Freedom to Publish (Lars.Grahn@nok.se en Krikorian@ipa-uie.org ). De voordracht moet schriftelijk worden beargumenteerd (bij voorkeur in het Engels).

Het Nederlands Uitgeversverbond beveelt haar leden en relaties van harte aan dit waardevolle initiatief in het domein van de fundamentele uitgeefrechten te ondersteunen. Daartoe heeft IPA een aparte bankrekening geopend:

CHF Account: For the IPA Freedom to Publish Prize Bank: CREDIT SUISSE, 1211 Geneva 70, Switzerland Account N°: 0271-651228-61-6 A/c Name: IPA FREEDOM TO PUBLISH PRIZE IBAN: CH11 0427 1065 1228 6100 6 SWIFT code: CRESCHZZ12A

---

Meer informatie over IPA en de 'Freedom to Publish'-prijs vindt u op www.ipa-uie.org. Eventuele vragen kunt u ook stellen aan Nineke van Dalen, contactpersoon voor het Nederlands Uitgeversverbond in de IPA en secretaris van de Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap via de e-mail n.vandalen@nuv.nl.