Ingezonden persbericht


Driemaal goud voor Bergerac

Persbericht

Rotterdam, 7 december 2005

Het gaat goed met Bergerac! Het resultaat van alle inspanningen van de lokale viticulteurs is niet alleen terug te vinden in de voortreffelijke oogst van 2005, maar ook op ander gebied! Onlangs werd de regio namelijk beloond met een Best of Wine Tourism Award. Ook over de landsgrenzen boekt Bergerac succes. Tijdens de deelname aan de beurs Eten & Genieten van 2 t/m 4 december in de RAI bleek Bergerac nog steeds op de kaart te staan van het Nederlandse publiek.

Oogst 2005

De stokken in Bergerac hadden door een strenge en vooral lange winter de kans om even op adem te komen. Door de enorme productie die de oogst van 2004 voortbracht, waren deze namelijk behoorlijk uitgeput. De eerste voorjaarsdagen in 2005 brachten niets dan regen en verpestten daarmee de vakantie van menig toerist, maar voor het op peil brengen van de waterreserves in de wijngaarden en het daarmee op gang brengen van de vegetatiecyclus was al dat water zeer welkom.

Hoewel de groei door de lange winter en de natte lente pas laat op gang kwam, verliep deze fase gelijkmatig. Opvallend was de ongekende droogte vanaf de maand mei. Deze zorgde ervoor dat de wortels voor verfrissing diep de bodem in gingen en de stokken een groeispurt maakten. De zomer was er een van warmte en veel zonneschijn. Perfecte condities voor de wijngaarden van de Bergerac. Door de droogte had men ook geen last van ziektes en dus hoefde er geen speciale behandelingen van de stokken plaats te vinden. Het rijpingsproces verliep zeer goed en de eerste controles van de oogst stemden de wijnbouwers zeer tevreden: de druiven van 2005 waren minder rijp dan in 2003 (overdadige hitte) en rijper dan in 2004. Vanuit een technisch oogpunt zorgde de rijpheid van de druiven voor een hoog suikergehalte, waardoor chaptalisatie (verrijking) overbodig wordt. En ondanks de rijpheid wisten de druiven de benodigde zuren te behouden, die zullen zorgen voor frisheid en fruit in de wijnen van 2005.

Begin september begon de oogst in de Bergerac onder uitstekende klimatologische omstandigheden. Op 12 september werd de opening van de oogsttijd ingeluid met het plukken van de eerst rijpe druiven, voor de 'blancs secs', ofwel de droge witte wijnen.

Sauvignon: de druiven hebben een intense aroma met een mooie complexiteit. Exotische aroma's kenmerken de rijpe druiven.

Sémillon: bloemige aroma's en geel fruit zorgen voor complexiteit. Het niveau van rijpheid zorgt voor 'rondeur' en volheid in de toekomstige assemblages.

Muscadelle: de oogst van de Muscadelle was goud gekleurd en zeer gelijkmatig van kwaliteit. Net als de Sémillon zal deze cépage zorgen voor complexe aroma's en 'volume en bouche' in de assemblages.

Merlots, Cabernet francs en Cabernet sauvignon: door de rijpheid zijn de druiven geconcentreerd. Ze beschikken over veel suiker en rijpe tannines. Op 19 september is de oogst van de merlot ingeluid. Slechts een klein deel is direct geoogst, de rest van de druiven kon verder rijpen in het mooie najaar om een optimale rijpheid te verkrijgen.

Al met al is de oogst van 2005 van een zeer hoge kwaliteit. Het jaar belooft fantastische wijnen voort te brengen. De viticulteurs hebben op dit moment goud in handen en laat ze er nu voor zorgen dat dit millésime de boeken in gaat als een oogst om nooit te vergeten!

Best of Wine Tourism Award

Niet alleen wat de oogst betreft heeft Bergerac goud in handen, maar ook op het gebied van promotie van toerisme in de streek. Op 12 oktober van dit jaar heeft La Maison des Vins de Bergerac de Best of Wine Tourism trofee gewonnen. In de categorie 'Découverte de l'Univers du Vin' sleepte de streek zelfs goud in de wacht. De trofee werd toegekend aan de streek die het best in staat is gebleken het lokale 'oenotoerisme', ofwel wijntoerisme te promoten. Een bezoek aan het charmante Maison du Vin in Bergerac, gevestigd in een indrukwekkend 17e eeuws klooster, maakt direct duidelijk waarom de trofee naar Bergerac is gegaan. Bezoekers kunnen er in alle talen op zeer geanimeerde wijze kennismaken met de lokale wijncultuur.

Eten & Genieten 2005

En voor de derde maal scoort Bergerac. Dit keer op de beurs Eten & Genieten van 2 t/m 4 december in de RAI. Het publiek werd bij de stand van Bergerac op theatrale wijze verwelkomd door Cyrano in levenden lijve. In drie dagen bezochten zo'n 1500 mensen de stand. Daar deden zij volop inspiratie op voor de feestdagen door te proeven van het diverse aanbod Bergeracwijnen in combinatie met feestelijke hapjes verzorgd door cuisinier Ton Beeren uit Haarlem. Onder het mom van 'La Grande Bouffe' werd het voor velen weer eens duidelijk dat Bergerac voor ieder wat wils heeft: van Bergerac blanc sec tot de Monbazillac alles was er te proeven. De reacties van de standbezoekers op de wijnen, die met opzet waren geselecteerd op hun brede verkrijgbaarheid en zeer toegankelijke prijzen, waren overweldigend. Voor Bergerac een fantastische beurs om met een tevreden gevoel op terug te kijken.

Voor informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anneke TOT-PR,

Mathenesserlaan 393a, 3023 GE Rotterdam, T: 010-4760198, F: 010-4774418, E: marie@totpr.nl, I: www.totpr.nl

----------