Crucell N.V. 39a8b3.jpg

Published: 08:00 16.12.2005 GMT+1 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell krijgt toestemming en start rekrutering voor Fase 1 klinisch onderzoek West-Nijlvaccin

Leiden, 16 december 2005 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, Nasdaq: CRXL) heeft vandaag bekendgemaakt dat het toestemming heeft gekregen van de Belgische autoriteiten om zijn geïnactiveerd- virus vaccin tegen West-Nijlvirus op gezonde vrijwilligers uit te testen op veiligheid, verdraagbaarheid en werkzaamheid. Hierdoor kan op korte termijn worden gestart met het fase 1 klinisch onderzoek, waarvoor het rekruteren van vrijwilligers ingang is gezet.

Klinisch onderzoek naar een West-Nijlvaccin voor mensen is een volgende stap nadat in juni 2004 in Israël een veterinair vaccin eerder werd goedgekeurd voor gebruik bij ganzen. Dit diervaccin werd ontwikkeld in samenwerking met het Kimron Veterinary Institute. Onlangs werd bij Kimron de eerste grote groep ganzen uit ganzenhouderijen met succes ingeënt met twee doses van het op PER.C6® gebaseerde vaccin. Het veterinaire vaccin, dat uitstekende veiligheidsresultaten behaalde en bijna 100% effectief bleek in challenge experimenten, biedt een sterke "proof-of-concept" voor het menselijk vaccin van Crucell. Het beschermt namelijk tegen de Israel 1998 Goose variant van het West-Nijlvirus, die nauw verwant is aan de New York 1999 variant welke verantwoordelijk is voor de uitbraken van de ziekte in de Verenigde Staten.

"Het verheugt ons te zien dat ons eerste PER.C6®-vaccin nu de kliniek in gaat," zei dr. Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "Ons geïnactiveerd virus vaccin tegen het West-Nijlvirus is een veilig middel tegen de West-Nijlencephalitis die een ernstige bedreiging vormt voor ouderen in de Verenigde Staten."

Sinds het West-Nijlvirus in 1999 voor het eerst in New York werd gesignaleerd, heeft het zich volledig over de Verenigde Staten verspreid. Het wordt voornamelijk verspreid door de beet van geïnfecteerde muggen en kan een dodelijke vorm van encefalitis - hersenvliesontsteking - veroorzaken bij de mens en bij sommige dieren. De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten beschouwen de ziekte nu als een terugkerende bedreiging, die elke zomer bij warm en vochtig weer de kop opsteekt. In 2005 werden er tot dusverre 2775 gevallen van de ziekte gemeld, waarvan 98 met dodelijke afloop.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria, West-Nijl virus en hondsdolheid. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met sanofi pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Forward-looking statements
This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on April 14, 2005, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Harry Suykerbuyk
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31-(0)71-524 8718
h.suykerbuyk@crucell.com