Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

ONDERZOEK TOONT AAN: WETTELIJK REGELING PENSIOEN BIJ ECHTSCHEIDING NIET MEER VAN DEZE TIJD

Tilburg, 16 december 2005 - De wet die de verdeling van de pensioenrechten bij echtscheiding regelt is dringend aan een grondige opknapbeurt toe. Bovendien verhindert de fiscale wetgeving een praktische en eigentijdse verdeling bij scheiding. Dit blijkt uit een onderzoek naar de Wet Verevening Pensioenrechten (VPS), die tien jaar geleden werd ingevoerd om de niet-kostwinner te beschermen. Het onderzoek wordt vrijdag 16 december gepresenteerd tijdens de 5e Interpolis Pensioenlezing van de Universiteit van Tilburg (UvT).

Centraal in dit onderzoek staan de vragen: hoe werkt de wet VPS in de praktijk en kan de wet worden verbeterd? De kern van de wet VPS is dat gehuwden die scheiden allebei recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen. Daarbij doet het er niet toe of de twee in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of op basis van huwelijkse voorwaarden. De bedoeling van de wet is duidelijk, maar in de praktijk wordt het doel vaak niet bereikt. Voor het onderzoek zijn onder meer 750 echtscheidingsadvocaten in Nederland geënquêteerd. Zij nemen samen bijna 40% van alle echtscheidingszaken voor hun rekening. De coördinatie was in handen van UvT-hoogleraar Gerry Dietvorst (tevens directeur bij Interpolis) en Theo Gommer (Akkermans & Partners Pensioen Juristen).

Het onderzoek geeft op tal van plaatsen aan dat er sprake is van (fiscale) ongelijkheid, onduidelijkheden en inconsequenties. Enkele voorbeelden:

Lijfrente

De wet VPS gaat uit van pensioenen in de werkgever-werknemersfeer. Pensioen is echter ook op andere manieren op te bouwen. Bijvoorbeeld door lijfrentes te kopen. Bij scheiding blijkt dan opeens de bescherming van de wet VPS niet meer te gelden als het echtpaar op huwelijkse voorwaarden is getrouwd.

Zelf afspraken maken

Over de verdeling van het pensioen hoeft geen belasting te worden betaald. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat partners pensioen ruilen tegen de auto of het huis. Deze zaken zijn wel fiscaal belast. Onbedoeld ontstaat hierdoor fiscale ongelijkheid.

Beschikbare premieregeling

Kregen werknemers vroeger op basis van salaris-diensttijd pensioen, tegenwoordig is dat anders. Werkgevers stellen vaker een percentage van het salaris beschikbaar. Dit premiebedrag wordt meestal belegd in een kapitaalverzekering. Hierbij ligt het beleggingsrisico volledig bij de werknemer. De wet VPS houdt geen rekening met deze nieuwe, steeds meer voorkomende variant.

Directeuren Groot Aandeelhouders (DGA's)
DGA's kunnen hun pensioen binnen het eigen bedrijf opbouwen. Bij scheiding is de DGA niet verplicht om het deel van het pensioen waarop de ex-partner recht heeft buiten het bedrijf onder te brengen. De ex-partner moet afwachten of er nog middelen zijn op het moment dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt.

Het onderzoeksrapport constateert verschillende 'mankementen' en reikt ook oplossingen aan. Behalve het aanpassen van de wet is het volgens de onderzoekers verder nodig dat advocaten, fiscalisten, accountants en andere adviseurs zorgen voor betere voorlichting en begeleiding. Burgers zijn zich vaak niet bewust van de ingrijpende gevolgen van een ongelijke pensioenverdeling.

Meer informatie: zie www.uvt.nl/ccp of bel Ria Luichies van Interpolis, telefoon (013) 462 39 21.

-----------------------


---- --