Gemeente Deventer

Week 50, 15 december 2005

EXTRA GELD VOOR RIOLERING BUITENGEBIED

De gemeenteraad van Deventer heeft op 14 december 2005 een aanvullend krediet beschikbaar gesteld voor extra rioleringaansluitingen. Door een toegezegde verlaging van de eigen bijdrage van â¬3500 naar â¬2000 per aansluiting is het aantal aanvragen verassend hoog waardoor extra financiering noodzakelijk is.

In maart 2005 heeft de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld voor het aansluiten van 400 woningen op de riolering. Het aantal van 400 woningen was gebaseerd op de in de zomer van 2004 gehouden enquête onder de eigenaren van de ongerioleerde percelen.

Tijdens de collegeonderhandelingen eind 2004 begin 2005 heeft het gemeentebestuur besloten de eigen bijdrage per aansluiting te verlagen.

Daarop is in het voorjaar van 2005 een zevental informatieavonden gehouden waarvoor de bewoners van de ongerioleerde percelen zijn uitgenodigd. Tijdens deze avonden zijn de bewoners geïnformeerd over de aanleg van de riolering en de verlaging van de eigen bijdrage. Hierop is enthousiast gereageerd.

Als gevolg de verlaagde eigen bijdrage zijn er afgelopen zomer 525 aanvraagformulieren ingediend voor een aansluiting op de riolering. In maart 2005 heeft de gemeenteraad een bedrag van 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor aansluiting van 400 percelen. Door het verrassend grote aantal aanvragen moet er nu een aanvullend krediet komen van 1,2 miljoen euro. Voor aansluiting van de 525 percelen is een totaal krediet van 3,9 miljoen euro beschikbaar.

Op dit moment wordt er volop gewerkt aan de aanleg van de drukriolering. Met de uitvoering is in september begonnen in Oxe. Daarna is de riolering aangelegd in het landgoed De Bannink en buurtschap Oude Molen. Begin volgend jaar wordt er begonnen in Okkenbroek en omgeving waarna via het buitengebied van Lettele en Schalkhaar naar Diepenveen wordt gewerkt. Het aannemingsbedrijf Oranjewoud is zeker nog tot eind 2006 bezig met de uitvoering.

Niet op de riolering aan te sluiten percelen

Op grond van de Wet bodembescherming en de Wet verontreiniging oppervlaktewater moesten alle bodem en oppervlaktewaterlozingen per 1 januari 2005 zijn gesaneerd. Naast de 525 percelen die nu op de riolering worden aangesloten blijven er nog circa 170 percelen over die hun afvalwater niet via de riolering zullen afvoeren.

De eigenaren van deze percelen moeten zorgen voor een andere goede voorziening. Dit kan met behulp van een systeem voor individuele behandeling van afvalwater (IBA).

Vanaf 2006 wordt er door de gemeente gecontroleerd op lozingen van huishoudelijk afvalwater in de bodem. Het Waterschap controleert eventuele lozingen die op het oppervlaktewater plaatsvinden.

Publicatiedatum: 16-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 16 december 2005