Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
139 Vragen van de heer E.R. van Holthe
(ingekomen 15 december 2005)


In Ons Leidsche Rijn van 23 november jongstleden staat een artikel over het verrijzen van zogeheten ketenparken in Leidsche Rijn die daar al geruime tijd zonder de benodigde vergunningen staan, of onlangs zijn bijgebouwd.

In het artikel staat dat bij de bouw van Leidsche Rijn niet alleen verschillende aannemingsbedrijven maar ook de gemeente Utrecht bouw- en directieketen in een ketenpark, zonder de benodigde vergunningen neer heeft gezet langs de Hogeweide. De gemeente Utrecht zou zelfs de afdeling Realisatie van het projectbureau Leidsche Rijn Utrecht ondergebracht hebben in één van deze bouwsels. Deze bouwsels zijn echter zonder vergunning neergezet.

Dit heeft tot gevolg dat inwoners geen bezwaar kunnen maken tegen de plaatsing of aanwezigheid van deze bouwwerken, vanwege het ontbreken van een officieel besluit. Naast het plaatsen van nieuwe ketens, blijkt een groot deel van het ketenpark aan de Hogeweide reeds zeven jaar te bestaan, terwijl de maximale periode voor een tijdelijk bouwwerk (conform artikel 17) slechts vijf jaar is.

Het ministerie van VROM heeft enkele jaren geleden al het beleid aangaande tijdelijke bouwwerken van de gemeente Utrecht gehekeld. Bepaalde tijdelijke bouwwerken, zoals het gezondheidscentrum Parkwijk, zijn toen vanwege het grote belang van de voorziening gelegaliseerd.

In een reactie in het artikel op de situatie gaf de gemeente aan uit te gaan zoeken of er wellicht een vergunning nodig is voor een ketenpark en indien ja, wat de gemeente kan doen om de situatie te gaan repareren.

Dit leidt voor de VVD-fractie tot de volgende vragen:

1. Heeft het College inmiddels een antwoord op de vraag of er een vergunningplicht geldt voor bouwketen?

Zo ja, wat is het antwoord?

Zo nee, waarom niet en wanneer denkt het College wel een antwoord te hebben?
2. Klopt het dat het ketenpark aan de Hogeweide zonder de vereiste vergunning is neergezet en nog steeds wordt vergroot?
3. Hoe groot is de omvang van het vraagstuk?

Zijn er meer bouwketen in Utrecht die zonder vergunning zijn geplaatst?

Hoe vaak staan bouwketen langer dan vijf jaar op één locatie?
4. Is het College het met de VVD eens dat achteraf bezien veel beter voorafgaand aan de bouw van de keten een eventuele vergunningsplicht bekend had moeten zijn?
5. Wat verstaat het college onder 'repareren' in bovenstaande reactie?
6. Bouwketen kunnen o.a. vanwege toezicht nodig zijn in de buurt van grootschalige bouwactiviteiten, maar deelt het College de mening van de VVD dat er een aanmerkelijk verschil is met bijvoorbeeld een gezondheidscentrum in de wijk?

Deelt het College de zorg van de VVD dat zonder vergunning geplaatste bouwketen daardoor niet meer gelegaliseerd kunnen worden?
7. Is het College voornemens om op korte termijn richtlijnen vast te stellen waaraan 'plaatsers van bouwketen' zich dienen te houden, met daarin omschreven bijvoorbeeld de vergunningplicht, de maximale omvang en een maximale tijdsduur?


---- --