Universiteit Utrecht

Persbericht

16 december 2005

Universiteit en Hogeschool versterken samenwerking rondom promoties

De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht hebben afspraken gemaakt over de samenwerking bij het promotietraject. De promovendus vanuit de hogeschool wordt begeleid door een promotor die na overleg tussen beide instellingen is aangewezen. De promovendus krijgt een plek binnen een van de graduate schools van de universiteit, en zal aan de universiteit promoveren. Daarnaast wordt steeds bekeken bij welke van beide instellingen promovendi hun bijdrage kunnen leveren aan onderwijs of onderzoek. Tevens is afgesproken dat reeds of bijna gepromoveerde jonge onderzoekers van de universiteit een preferente positie krijgen bij vacatures voor onderwijs en/of onderzoek bij de hogeschool. Met deze afspraken geven beide instellingen verder invulling aan de reeds bestaande samenwerking. Kwaliteit en maatwerk zijn daarbij sleutelbegrippen.

Aanmelding en begeleiding promovendi vanuit hogeschool

De lector van de hogeschool stelt een onderwerp voor een promotietraject voor. Daarbij stelt de hogeschool de voorwaarde dat het voorstel aansluit bij het praktijkgerichte onderzoek dat kenniscentra uitvoeren en dat het bijdraagt aan versterking van de beroepspraktijk. Als dat het geval is, legt de hogeschool het promotietraject voor aan de universiteit. Daar toetst de decaan of het voorstel aansluit bij de expertise binnen de faculteit. De decaan draagt vervolgens een promotor voor. Nadat de lector van de hogeschool en de promotor van de universiteit gezamenlijk een projectvoorstel hebben uitgewerkt, stelt de lector een promovendus voor aan de decaan. De decaan draagt promotor en promovendus voor aan het College voor Promoties, dat de promotor formeel aanwijst.

De promovendus wordt begeleid door de promotor en de lector, waarbij de laatste als dagelijks begeleider optreedt. Ook krijgt de promovendus een plaats binnen een van de zes graduate schools van de universiteit. Een Centraal Overlegcollege HU promoties houdt toezicht op de promotietrajecten. Met deze afspraken wordt invulling gegeven aan de wens tot meer onderzoeksvaardigheden bij stafleden van de Hogeschool Utrecht. De verwachting is dat er in 2007 sprake zal zijn van ongeveer 50 promotietrajecten.

Preferred partners

De afspraken rondom het promotietraject zijn een uitwerking van de samenwerkingsovereenkomst die de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht een jaar geleden hebben gesloten. Ook op onderwijsgebied zijn beide instellingen elkaars preferred partner . Zo zijn er in het kader van de juiste student op de juiste plaats premastertrajecten voor hogeschoolstudenten die willen instromen in een universitaire master, terwijl UU-studenten al langer een hbo-minor kunnen volgen. Daarnaast staat een gezamenlijk studieloopbaantraject op stapel, een loket voor studenten die willen overstappen van hogeschool naar universiteit of andersom.

Meer informatie:

Universiteit Utrecht: Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl

Hogeschool Utrecht: Paul Helbing, woordvoerder Hogeschool Utrecht, (030) 230 82 29, Paul.Helbing@hu.nl