Time : 11:56:16 AM
Date : Friday, December 16, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Nieuwe financiering van het Voedselagentschap: het totaal bedrag bijgedragen door de sectoren is ongewijzigd

De werking van het Voedselagentschap wordt gedeeltelijk gefinancierd door retributies en heffingen betaald door de sectoren die onder de controle vallen van het Voedselagentschap. De retributies zijn dienstgebonden bedragen, de heffingen daarentegen moeten betaald worden door alle operatoren die actief zijn in de voedselketen. Deze heffingen zijn een gesolidariseerde, billijke spreiding van de kosten verbonden aan de controleactiviteiten van het FAVV.

Het bedrag van deze heffing zal afhankelijk zijn van diverse factoren zoals de sector waarin het bedrijf actief is, de productiecapaciteit, de personeelssterkte. Het totaal bedrag bijgedragen door de sectoren is ongewijzigd in vergelijking met de vroegere financieringssystemen. Er is dus geen sprake van een nieuwe bijkomende belasting voor de sector en op dit ogenblik werd nog geen enkele factuur verstuurd.

Om deze heffing correct te kunnen berekenen stuurde het Voedselagentschap een informatiebrochure en een aangifteformulier naar alle geregistreerde operatoren die actief zijn in de voedselketen. Dit gebeurde ondermeer op basis van de gegevens vervat in de Kruispuntbank Ondernemingen.

De operatoren moeten dit formulier zo correct mogelijk invullen (electronisch of op papier) en uiterlijk op 31 januari 2006 opnieuw bezorgen aan het FAVV (via de website www.favv-fin.be. of per post FAVV - PB 33 - 1050 Brussel).

Eens de aangiftes binnen zijn, worden alle gegevens verwerkt en geëvalueerd.

Pas in het tweede trimester van 2006 zal het FAVV aan de operatoren die volgend op de evaluatie, effectief moeten bijdragen het bedrag van de heffing meedelen samen met een verzoek tot betaling.

Meer informatie voor de operatoren is te vinden:


- in de informatiebrochure bij het aangifteformulier;
- op de webstek www.favv2006.be waar zich onder andere een geactualiseerde lijst met veel gestelde vragen en bijhorende antwoorden bevindt

- via het callcenter 02/545.50.75 of via e-mail favv@eranova.fgov.be

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv2006.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR