Time : 12:06:06 PM
Date : Friday, December 16, 2005
Sender Name: promotie binnenvaart vlaanderen

Antwerpse expediteurs houden ook van de binnenvaart

De Vereniging voor Expeditie, Logistiek en Goederenbelangen van Antwerpen (VEA) en de Belgische federatie van Transportorganisatoren in de Binnenvaart (BFTB) hebben zopas een convenant ondertekend dat als doel heeft het gebruik van de binnenvaart te bevorderen. De overeenkomst betekent een ommezwaai in de manier waarop traditioneel transporten worden georganiseerd in ons land. Het convenant kwam tot stand tegen de achtergrond van strategische verschuivingen in de transportsector. Promotie Binnenvaart Vlaanderen bemiddelde bij de gesprekken die tot de samenwerking hebben geleid.

Meer dan elders, spelen expediteurs een sleutelrol in de haven van Antwerpen. De grootste Vlaamse haven wordt terecht een expeditiehaven bij uitstek genoemd. Expediteurs hebben de haven mee groot gemaakt, niet het minst door hun inspanningen om lading aan te trekken. De Antwerpse expeditiebedrijven controleren dan ook een groot deel van de goederenstromen in de haven, aan- en afgevoerd via de verschillende vervoersmodi, doch vooral via de weg.

Een expediteur is de logistieke architect in de transportketen, een tussenpersoon tussen opdrachtgever en uitvoerder. In opdracht van verladers en bevrachters selecteert hij de vervoersmodus en organiseert hij het transport van producent tot consument. In Antwerpen zijn de expediteurs verenigd in de VEA - de "Vereniging voor Expeditie, Logistiek en Goederenbelangen van Antwerpen", met zijn 100 jaar één van de meest gerespecteerde havenorganisaties.

Het convenant dat zopas werd ondertekend kwam tot stand na bemiddeling van Promotie Binnenvaart Vlaanderen, voor wie een nauwere samenwerking met de expeditiebedrijven één van de prioriteiten is. De overeenkomst is geldig voor onbepaalde tijd, en werd aangegaan tussen de VEA en de BFTB - de "Belgische Federatie van
Transportorganisatoren in de Binnenvaart."

Tarieftransparantie
Het convenant bepaalt dat beide partijen informatie zullen doorspelen aan de leden van de andere partij. In het bijzonder zal de VEA ook vrachtaanvragen van zijn leden doorsturen naar de BFTB. Voor transporten die zij naar de binnenvaart oriënteren, kunnen de expediteurs een korting ontvangen.

Met het oog op grotere transparantie, preciseert het convenant verder de algemene voorwaarden van de vrachtoffertes. Zo zullen vrachtoffertes gelden voor 30 dagen, en komen er duidelijker afspraken over toeslagen op de vracht. De expediteurs hebben altijd het ontbreken van een "all in"-tarief beschouwd als één van de belangrijkste hinderpalen om vracht naar de binnenvaart te oriënteren. De eigen contractgebruiken in de binnenvaart, de moeilijk gestructureerde vrachtoffertes en de ondoorzichtigheid van toeslagen en specifieke regels, bemoeilijkten volgens hen de samenwerking.

Door het verbeteren van de informatie over de binnenvaart wil Promotie Binnenvaart Vlaanderen bij VEA en BFTB de koudwatervrees opheffen. Daartoe werden op 11 en 13 oktober informatiecursussen over de binnenvaart georganiseerd voor expeditiebedienden waarbij door bevrachters stap voor stap alle regels en gebruiken werden toegelicht.

De binnenvaart wil zich bekend maken als een performante vervoerssector met een transparante tariefstructuur. Het beeld dat hier en daar nog leeft over de binnenvaart, is volgens de BFTB nog sterk beïnvloed door de tijd vóór de liberalisering van de sector - en sindsdien is er heel veel veranderd.

Strategische ontwikkelingen
De toenemende fileproblemen en de onvoorspelbaar geworden tijd van aankomst bij het wegvervoer, zijn redenen waarom de expediteurs, en hun klanten, een toenemende interesse betonen voor de binnenvaart.

De groeiende belangstelling van de expediteurs moet ook gezien worden tegen de achtergrond van ruimere strategische ontwikkelingen die aan de gang zijn. Zo gaan grote rederijen steeds vaker een geïntegreerde dienstverlening aanbieden, mogelijk gemaakt door de strategische samenwerking tussen terminaloperatoren, rederijen en binnenvaartbelangen.

De BFTB die ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan een nieuw elan wil geven aan de vereniging onder meer door een vernieuwde website, heeft daarom in de VEA, inmiddels ook reeds 100 jaar actief voor haar leden, een ideale partner gevonden om de toekomst van de binnenvaart en de rol van bevrachters én expediteurs daarin verder alle kansen te geven.

Dit convenant mag daarom terecht worden beschouwd als het startschot voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven tussen alle partijen.

Bijkomende inlichtingen over het convenant kunnen bekomen worden bij:

Promotie Binnenvaart Vlaanderen
Dhr. Paul Lambrechts
Mw. Petra De Somere
Verbindingsdok Oostkaai 13 B10
2000 Antwerpen
tel: 03/202.05.15

BFTB
Dhr. Michel Haesen
p/a Ankerrui 20 B13
2000 Antwerpen
tel: 03/233.58.37

VEA
Dhr. Frank Van Reybroeck
Dhr. Frank Boogaerts
Brouwersvliet 33 B1
2000 Antwerpen
tel: 03/233.67.86

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL