Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

ICT~Office: stop nieuwe importheffing op LCD-schermen

Woerden, 16 december 2005

ICT~Office maakt zich grote zorgen over de voorgenomen acties van de Europese Unie om importheffingen toe te passen op LCD-monitoren. Concreet gaat het om een douaneheffing van 14% op LCD-schermen die groter zijn dan 19 inch. De mogelijke kosten voor de industrie, de winkeliers en de gebruikers lopen in de miljoenen. In een brief aan staatssecretaris Wijn bepleit ICT~Office dat het nultarief wordt gehanteerd voor de import van alle LCD-monitoren.

In de Information Technology Agreement (ITA) is vastgelegd dat per 1 januari 2000 geen heffingen meer worden toegepast op computerproducten. Producten die hoofdzakelijk als computertoepassing worden gebruikt, vallen hieronder. De Europese Commissie wil nu echter LCD-schermen, die voor meer dan alleen computertoepassingen kunnen worden gebruikt, extra belasten. Hierbij gaat de Commissie volledig voorbij aan het principe van de ITA, waarin hoofdzakelijk gebruik als criterium geldt. Duidelijk is dat vrijwel alle LCD-monitoren als computerscherm worden gekocht en gebruikt. De bezwaren van ICT~Office richten zich niet op de heffing op LCD-televisies en televisies met plasmaschermen.

ICT~Office vindt het onbegrijpelijk dat in een tijd, waarin de EU de mond vol heeft van vrije wereldhandel, er een nieuwe handelsbarrière wordt opgetrokken in Europa. De nieuwe importheffing zal de ICT-sector, de detailhandel en de consument miljoenen euro's gaan kosten. Geld dat anders besteed kan worden aan ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten. In plaats van het stimuleren van innovatie worden zo nieuwe ontwikkelingen afgeremd. Het streven van de EU om de sterkste kenniseconomie te worden, komt zo in een wel erg schraal daglicht te staan. Omdat de invoerrechten moeten worden afgestaan aan de EU, leidt dit tot een hogere afdracht van Nederland aan Europa.

ICT~Office pleit voor een stopzetting van de nieuwe heffingen, en hoopt dat Nederland bij de Europese stemming hierover dan ook zal tegenstemmen. Het besef dat een computermonitor geen televisie is, moet uiteindelijk leiden tot een eerlijk systeem van importheffingen.

ICT~Office (voorheen Nederland~ICT) is de branchevereniging van de IT-, Telecom- en Officebedrijven in Nederland. ICT~Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die bijna E 30 miljard omzet en meer dan 225.000 werknemers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Voor meer informatie: www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (