Gemeente Tilburg

Datum
16 december 2005

Project wonen, zorg en service in de

wijk blijkt succesvol

Ouderen en gehandicapten goed geholpen door werkzoekenden

De gemeente Tilburg gaat het succesvolle project Wonen, zorg en service in de wijk (WZSW) in Tilburg Noord uitbreiden naar andere stadsdelen. In dit project verlenen werkzoekenden concrete hulp aan ouderen en gehandicapten. Daardoor doen de werkzoekenden werkervaring op en kunnen de klanten langer zelfstandig blijven wonen.

Langer zelfstandig wonen
De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) komt pas rond 1 februari 2006 in de Tweede Kamer. Maar Tilburg loopt daarop vooruit en zoekt al jaren oplossingen waardoor ouderen en gehandicapten langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het project WZSW is daar een geslaagd voorbeeld van. Wethouder Mevis: "Het project is een landelijk toonaangevend voorbeeld van creatief omgaan met de Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning." Het biedt ouderen en gehandicapten concrete hulp bij de dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het boodschappen doen, bij het koken, klusjes in huis, het bijhouden van de tuin, hulp bij de financiële administratie, of begeleiding naar een gezellige ontmoetingsactiviteit. Wethouder Els Aarts: "Het is prachtig als familieleden of buren deze hulp bieden, maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval biedt het project Wonen, zorg en service in de wijk uitkomst. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: de werkzoekende doet werkervaring op, en de oudere of gehandicapte krijgt hulp waar dat nodig is. Met de Wmo in aantocht, gaan we dit succesvolle project nu uitrollen over de stad. Dan kunnen niet alleen klanten in Tilburg Noord er gebruik van maken, maar ook in Tilburg West en Zuid."

Het project blijkt in een behoefte te voorzien. Inmiddels maken al 500 ouderen en gehandicapten er gebruik van. Zij kunnen diensten inkopen voor een dienstencheque van vijf euro per uur. Dit is minder dan de kostprijs omdat de gemeente een deel van de kosten betaalt. Samenwerkende partners zijn: Thebe, Wonen Breburg, de Wever en de Provinciale Raad voor Maatschappelijke Zorg.

Succesvol reïntegratieinstrument
Vanaf de start van het project hebben 130 werkzoekenden deelgenomen aan het project Wonen zorg en service in de wijk, hiervan hebben 73 mensen regulier of gesubsidieerd werk gevonden. Een positieve uitstroom van meer dan 50%. Van de 73 mensen zijn 12 mensen binnen het project WZSW regulier werkzaam in de functie van woon, zorg, service dienstverlener. Wethouder Gon Mevis: "Dat is de grote winst van het project Wonen, zorg en service in de wijk op werkgelegenheidsgebied. Waar de toegang tot functies in de zorg en welzijn voor de doelgroep van Sociale Zaken, verstopt zat omdat de reguliere vraag zich bevindt op een hoger niveau, opent het project weer de poorten voor onze werkzoekenden door een nieuwe functie op een lager niveau te creëren".

Informatie voor de pers:
Corine Breure, communicatie Zorg, tel 013 542 9127 Frans Jan Lathouwers, bestuurswoordvoering, tel 013 542 89 91

NB Over dit project is een videoband beschikbaar. Hierin wordt de aanpak en het effect belicht vanuit gebruikerskant, (bewoners, mensen die diensten leveren) zorginstelling en politiek. De reportage duurt circa 17 minuten, er kunnen eventueel fragmenten uit worden benut.


---- --