Provincie Zuid-Holland

Procedure voor werving en selectie nieuwe burgemeester Schiedam wordt opgeschort

Op korte termijn nieuwe wervingsronde nodig vanwege een te beperkt aantal kandidaten

De procedure voor benoeming van een nieuwe burgemeester van Schiedam wordt opgeschort. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloot dit mede op advies van de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen.

Uit de gesprekken die de heer Franssen heeft gevoerd met sollicitanten bleek dat slechts een beperkt aantal kandidaten beschikt over de vereiste bestuurlijke kwaliteiten die mogen worden gevraagd van een burgemeester in de gemeente Schiedam. Van de aanvankelijk zeven sollicitanten hebben twee zich voortijdig teruggetrokken uit de procedure.

De Commissaris van de Koningin heeft onlangs overlegd met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Schiedam over het beperkte aantal geschikte sollicitanten. Daarop heeft de vertrouwenscommissie moeten vaststellen dat zij mogelijk niet in staat is om een overtuigende voordracht van twee capabele kandidaten aan de raad te kunnen doen. In dat geval zou voor alle betrokkenen een schadelijke impasse ontstaan. De vertrouwenscommissie heeft over dit dilemma uitvoerig gesproken met de heer Franssen. Vervolgens heeft de commissaris minister Remkes geadviseerd om de procedure op te schorten. De minister heeft dit advies overgenomen.

Het besluit om de procedure voor werving en selectie in dit stadium af te breken betekent dat op korte termijn opnieuw een advertentie in de Staatscourant zal worden geplaatst voor de vacature van burgemeester in Schiedam. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 zal de nieuwgekozen raad in Schiedam weer een vertrouwenscommissie moeten instellen, die de verdere procedure moet afronden.

De huidige burgemeester van Schiedam, de heer R. Scheeres, gaat op 1 mei 2006 met vervroegd pensioen. De gemeenteraad van Schiedam besloot afgelopen zomer om de volgende burgemeester bij referendum te laten kiezen door de bevolking. Daarvoor zijn twee kandidaten vereist die beiden voldoen aan de gestelde professionele en bestuurlijke kwaliteiten. In de wervingsadvertentie, die op 9 september in de Staatscourant verscheen, werd ook gemeld dat een referendum onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure. Dit betekent dat de twee kandidaten die door de vertrouwenscommissie worden geselecteerd moeten deelnemen aan een campagne als voorbereiding op het referendum.

De vertrouwenscommissie en de commissaris sluiten niet uit dat deze voorwaarde, en het feit dat veel sollicitanten op burgemeestersfuncties actief zijn in de gemeentepolitiek en reeds betrokken bij de plaatselijke verkiezingscampagnes voor de verkiezingen van 7 maart, potentiële kandidaten voor het burgemeesterschap er van heeft weerhouden om op de burgemeestersfunctie te solliciteren.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22