Gemeente Heerlen

Gemeenteraad Heerlen
Veiligheidsarrangementen voor negen scholen

De gemeenteraad van Heerlen is akkoord gegaan met een subsidie van 577.066 euro voor integrale veiligheidsarrangementen voor zes scholen in het gebied Heldevierlaan en drie scholen in Vrieheide. Een bedrag van 427.066 euro komt uit de GSB-gelden, voor nog eens 150.000 euro is een aanvraag voor Urban-gelden gedaan.

Veiligheid in en om scholen is een belangrijk aandachtspunt voor Heerlen. Een veilig schoolklimaat is een belangrijke randvoorwaarde voor een ongestoorde en optimale ontplooiing en ontwikkeling van jongeren. Het onderwerp is dan ook één van de speerpunten van het gemeentelijk jeugd- en veiligheidsbeleid.

Schoolomgeving

In de afgelopen periode heeft een aantal scholen het project 'De veilige school' uitgevoerd. Daarbij ging het vooral om fysieke en sociale veiligheid voor leerlingen in de school. In de veiligheidsarrangementen wordt nu ook de directe schoolomgeving betrokken. Dan komt ook de relatie aan bod die de school heeft met haar omgeving. Bijvoorbeeld met de buurt en met andere partners in het kader van leerlingenzorg.

Uniek

In de veiligheidsarrangementen gaat het voornamelijk om het ontwikkelen van kennis over dit onderwerp bij leerkrachten en leerlingen en het vergroten van sociale kwaliteiten. Daarnaast is er aandacht voor verkeersveiligheid, (geüniformeerd) toezicht op school en bestrijding van vandalisme en criminaliteit. Het gegeven dat al deze zaken tegelijk worden aangepakt en goed op elkaar worden afgestemd, maakt deze aanpak uniek.

Buurtnetwerken

Het vergroten van de sociale kwaliteiten gebeurt door het inzetten van projecten als 'De veilige school', Halt en het Schooladoptieplan in samenwerking met de politie. Bij de toezicht op en rond de school, eventueel met de schoolagent, is ook sprake van inbreng van leerlingen. De relatie met de buurt krijgt gestalte door deelname van de school in buurtnetwerken, het houden van een jeugdschouw en het openstellen van de voorzieningen van de school voor burgers uit de buurt. Tenslotte is sprake van fysieke aanpassingen zoals camerabewaking, hekwerken en voorstellen voor verkeersveiligheid.

Gemeente Heerlen,9 december 2005

Voor meer informatie over dit persbericht van de gemeenteraad van Heerlen kunt u terecht bij: Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604367

m.leurs@heerlen.nl


-----------------------
p e r s


---- --