Gemeente Heerlen


Gemeenteraad blij met integrale centrumvisie

De gemeenteraad van Heerlen heeft ingestemd met de integrale centrumvisie Heerlen. Dat gebeurde tijdens de raadsvergadering van woensdag 7 december. Alleen de SP stemde tegen op het onderdeel waar het gaat om het opstellen van een plan van aanpak op basis van deze visie. Een amendement van de VVD om de centrumvisie alleen als vertrekpunt punt te zien voor de verdere ontwikkelingen van de binnenstad en niet als toetsingskader werd verworpen.

De integrale centrumvisie dient als leidraad voor verdere ontwikkelingen in de binnenstad van Heerlen. Daarnaast is het de bedoeling dat initiatieven van particuliere investeerders eveneens aansluiten bij uitgangspunten zoals die in dit document zijn vastgelegd. Een goede coördinatie tussen de centrumvisie en de plannen in het kader van 'Operatie Vliegwiel' en Maankwartier is dan ook van groot belang om succesvol te kunnen zijn.

De PvdA is blij met de maatregelen om de stad weer bruisend te maken. De fractie gelooft echter niet in de plannen om een doorsteek te maken tussen de Saroleastraat en de Oranje Nassaustraat. Dat kan volgens hen alleen door in de Oranje Nassaustraat weer gedeeltelijk verkeer toe te laten. Ook GroenLinks ziet niets in de doorsteek tussen de twee straten in het centrum. De fractie denkt dat het weer levendig maken van de Oranje Nassaustraat hooguit mogelijk is door er bijvoorbeeld een stadszwembad aan te leggen. Leefbaar Heerlen gelooft wel in een doorsteek tussen Saroleastraat en Oranje Nassaustraat. De Stadspartij Heerlen ziet de integrale centrumvisie als een goed vertrekpunt en is heel benieuwd naar het plan van aanpak dat gemaakt gaat worden. Volgens de Ouderenpartij Heerlen is voorstander van een autoluwe stad, waar hooguit om sommige perioden en voor korte duur auto´s worden toegestaan. De term integraal bij de centrumvisie is volgens de VVD niet juist. Deze fractie vindt de visie eerder te beperkt omdat geen rekening is gehouden met de gevolgen voor de buurten. De SP is van mening dat ook andere partijen in de stad moeten meepraten over de visie. Nu is het een plan over alleen bouwkundige ingrepen, terwijl voorzieningen op het gebied van welzijn ontbreken. Ook deze fractie is van mening dat bijvoorbeeld een zwembad kan bijdragen aan meer leven in de brouwerij. Het CDA is het eens met de centrumvisie en wil slechts één ding: bestuur ga aan de slag!

Gemeente Heerlen, 16 december 2005
Voor meer informatie over dit persbericht van de gemeenteraad van Heerlen kunt u terecht bij: Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604367

m.leurs@heerlen.nl


-----------------------


---- --