Time : 2:17:55 PM
Date : Friday, December 16, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

Eindelijk een akkoord voor de sector Verzekeringen? (ontwerpakkoord goedgekeurd door het sectoraal beroepscomité van BBTK)

De vakbonden zijn al meer dan 6 maanden in gemeenschappelijk front aan het onderhandelen om een correct en degelijk sectorakkoord te bereiken. De vastberadenheid van het personeel van de sector en ook de talrijke acties ter ondersteuning van de vakbondsstandpunten zijn uiteindelijk vruchtbaar geweest.


* * *

Twee weken geleden nog hebben de bedienden van enkele verzekeringsmaatschappijen als symbolisch gebaar van het vakbondsfront een gezamenlijk ontbijt georganiseerd aan de deuren van hun onderneming, waardoor ze een uurtje later dan normaal aan het werk gingen. En vorige week werd er begonnen met wat een reeks beurtstakingen moest worden: op 8 december werd het werk neergelegd in de Antwerpse en Brusselse vestigingen van Winterthur (de patroonsfederatie Assuralia wordt momenteel voorgezeten door de voorzitter van Winterthur). Meer en hardere acties zouden volgen...

Die extra druk leidde ertoe dat de voorzitter van het Paritair Comité (PC 306) een ultiem voorstel van sectorale CAO uitwerkte op 14 december.

Het sectoraal beroepscomité van BBTK sprak zich vandaag, 16 december, uit over het ontwerpakkoord. En oordeelde...

- dat er enerzijds vooruitgang is geboekt en waarborgen zijn ingebouwd ten voordele van de werknemers, zowel inzake werkzekerheid als op het vlak van vorming en herscholing, werkgelegenheid voor jongeren en 50-plussers, koopkracht en algemene arbeidskwaliteit (mobiliteit, stressbestrijding, tijdskrediet)

- en dat er anderzijds ook beperkingen zijn gesteld aan de patronale eisen inzake flexibiliteit en het goedkoper maken van ontslagen.

Vanuit die evaluatie werd het ontwerpakkoord aanvaard met meer dan 75% van de stemmen.

En nogmaals: dit resultaat is te danken aan het doortastende optreden van de werknemers, de militanten en de vakbonden.