( Hollands Midden

Gemeente Gouda wint Veiligheidsprijs RPC Veilig Hollands Midden

De heer mr. A.W. Kist, bestuurslid Autoriteit Financiële Markten en voorzitter van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Stichting Veilig Hollands Midden, heeft samen met de heer drs. J.J.M. Stikvoort, korpschef van Politie Hollands Midden en bestuurslid van het RPC, op vrijdag 16 december de Veiligheidsprijs 'RPC Veilig Hollands Midden' uitgereikt aan de gemeente Gouda voor het project 'Aanpak veiligheid stationsgebied Gouda'. De Veiligheidsprijs bestaat uit een beeld en een geldprijs van 2.500,- euro. Het beeld is beschikbaargesteld door Politie Hollands Midden en het bedrag door het Verbond van Verzekeraars. De uitreiking vond plaats in Museum Naturalis (Atelier) in Leiden. Het is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt.

De gemeente heeft als bestuur duidelijk haar rol als regisseur in veiligheid op en rond het stationsgebied opgepakt. Er is een duidelijke meerwaarde in de samenwerking met diverse partners, als vervoerders (NS en Connexxion), ondernemers, horeca, Marokkaanse Stichting Alouan, stadstoezichthouders, Spoorwegpolitie, Politie Hollands Midden en Openbaar Ministerie. Uniek is, dat men een verbinding legt vanaf het station als poort van binnenkomst en vertrek in Gouda naar de binnenstad. De veiligheidsmaatregelen worden ook gekoppeld door middel van het camerabeveiligingssysteem, dat wordt bekeken door stadswachten van de gemeente. Zo'n veertig extra 'blauwe' toezichthouders zijn zichtbaar op straat aanwezig en dragen bij aan een hoger veiligheidsdoel van burgers en ondernemers. Innovatief is volgens de commissie de combinatie van aanpassing van verlichting, klassieke muziek in openbare ruimten, gebruik van rustgevende kleuren en het verwijderen van objecten, welke geliefd zijn bij 'hangjongeren'. De effecten van dit project zijn al zichtbaar in een dalende criminaliteit en een verhoging van het gemeten veiligheidsgevoel onder burgers en direct betrokkenen.

Genomineerde projecten

Een vakcommissie, bestaande uit veiligheidsadviseurs van Politie Hollands Midden en een beleidsmedewerker van de Kamer van Koophandel Rijnland, heeft de inzendingen bejureerd. De commissie heeft bij de projecten gekeken naar bijvoorbeeld; genomen veiligheidsmaatregelen binnen het project, innovatie, samenwerking met andere partners in veiligheid, aanpak, professionaliteit, effecten. Uit de inzendingen zijn vier projecten gekozen welke vervolgens aan het Algemeen Bestuur van het RPC Stichting Veilig Hollands Midden zijn voorgesteld ter nominatie.

De andere drie genomineerden projecten waren: . Bio Science Park Leiden: . Veiligheidsplan Stadshart Alphen aan den Rijn: . Interactieve website SBBA (Alphen aan den Rijn):

Stimuleren criminaliteitsbeheersing

Met de prijs wil het RPC de bewustwording rond het thema criminaliteitsbeheersing stimuleren. Volgens de stichting kan dit het beste gebeuren via praktische (voorbeeld)projecten. Het gezamenlijke veiligheidsbelang van bedrijfsleven en overheid binnen de veiligheidsregio Hollands Midden staat daarbij voorop. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Het RPC wordt gevormd door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, gemeenten, het Openbaar Ministerie, de advocatuur, Politie Hollands Midden en de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rijnland. De Kamer van Koophandel voert het secretariaat.

Noot aan de redactie,