Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

16 december 2005

Subsidie voor samenwerking UM, azM en GGD

Academische Werkplaats gaat gezondheidszorg Zuid-Limburg verbeteren

De Universiteit Maastricht, het academisch ziekenhuis Maastricht en de GGD Zuid-Limburg starten in 2006 met een Academische Werkplaats Publieke Gezondheid . In deze Academische Werkplaats wordt de samenhang en samenwerking tussen praktijk, onderzoek, onderwijs en beleid versterkt. Voor de oprichting van dit samenwerkingsverband kent ZonMW, de medische tak van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gedurende vier jaar een subsidie van 2 miljoen euro toe. In totaal worden er zeven in Nederland opgezet. Voor de Zuid-Limburgse werkplaats wordt het accent gelegd op jeugdgezondheidszorg en gezondheidsbevordering voor de Zuid-Limburgse bevolking.

Tot nu werd soms al wel samengewerkt door de drie partners, maar dat krijgt met de toekenning van deze subsidie een meer structurele basis. Kennis van de universiteit en het ziekenhuis kan makkelijker worden vertaald in voor de praktijk buikbare producten. Andersom kunnen relevante problemen uit de dagelijkse praktijk laagdrempelig worden vertaald naar wetenschappelijke vraagstellingen. De gezondheidszorg in Zuid-Limburg kan op deze manier verder verbeterd worden, net als het lokale gezondheidszorgbeleid.

Een scholingsprogramma voor artsen, hoger opgeleide verpleegkundigen en gezondheidsvoorlichters vormt onderdeel van het Zuid-Limburgse project. Het doel hiervan is hen meer vertrouwd te maken met de wetenschap, waardoor ze meer evidence-based kunnen werken. Ook gaat het programma ervoor zorgen dat demografische gegevens over de jeugdige bevolking bruikbaarder en meer toepasbaar voor de wetenschap, de praktijk en het lokaal gezondheidszorgbeleid worden. Hiervoor wordt een beroep gedaan op gezinnen, scholen en buurten. Deze gegevens kunnen gemeenten dan gebruiken om de prioriteiten in hun gezondheidszorgbeleid vast te stellen.

Het centrum wordt waarschijnlijk bij de GGD ondergebracht, maar geleid door zowel GGD als UM/azM. Het is de verwachting dat het project ook voortgezet wordt nadat de subsidietermijn eind 2009 is verstreken.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met prof. dr. Cor Spreeuwenberg, hoogleraar Eerste en tweede lijns zorg aan chronisch zieken aan de Universiteit Maastricht, tel. 043 388 1830, mail: C. Spreeuwenberg@ZW.unimaas.nl

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/