Socialistische Partij

IMF morrelt aan schuldendeal G8

16-12-2005 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang vreest dat het IMF bestuur volgende week woensdag zal besluiten de schuldkwijtschelding van de G8 voor zes van de achttien landen op te schorten. Van deze landen zouden niet nader gespecificeerde 'remedial actions' verwacht worden. Het betreft de landen Ethiopië, Madagascar, Mauritanië, Nicaragua, Rwanda, en Senegal.

Irrgang Het heeft er alle schijn van dat het IMF-bestuur wil dat de genoemde landen onder een IMF-programma gaan vallen voordat ze schuldkwijtschelding krijgen. Vier van deze zes landen hebben geen IMF-programma of eentje dat dit jaar afloopt. Het opschorten van de schuldkwijtschelding voor eenderde van de 18 betrokken landen zou in strijd zijn de G8 deal van deze zomer. Toen werd als enige eis gesteld dat het zogenaamde "HIPC eindpunt" bereikt was. Dat had betrekking op een eerder programma voor schuldkwijtschelding en hield daarom geen nieuwe voorwaarden voor de betrokken landen in. Het IMF lijkt nu toch weer met nieuwe eisen wil komen.

Irrgang heeft daarom de ministers van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking schriftelijk om opheldering gevraagd over de voornemens van het IMF. Het SP-Kamerlid wil daarbij ook weten wat de positie van de Nederlandse bewindvoerder in het IMF is.