KPN NV

|                                                       |Datum                   |
|                                                       |16 december 2005        |
|KPN, TNT, Zebra Technologies en Symbol Technologies    |                        |
|starten gezamenlijke RFID-pilot                        |                        |
|                                                       |Nummer                  |
|                                                       |063                     |
|                                                       |                        |
|                                                       |                        |
KPN, TNT Logistics, Symbol Technologies en Zebra Technologies zijn onder de naam 'TelliTrace' officieel gestart met de voorbereidingen voor een gezamenlijke RFID-pilot. KPN ziet een belangrijke toekomst weggelegd voor RFID en gaat dit ook toepassen in zijn eigen organisatie. De pilot omvat de optimalisatie van het logistieke proces van mobiele telefoons: vanaf het moment dat ze in het distributiecentrum van TNT Logistics binnenkomen totdat ze in de Primafoon-winkels en de Business Centers van KPN liggen voor de verkoop. Ook het retourproces van de mobiele telefoons uit de winkels is onderdeel van de pilot. In januari 2006 gaat de pilot van start en zal 2 maanden gaan duren. KPN heeft 2 rollen in deze pilot: enerzijds zijn de Primafoon-winkels en Business Centers van KPN gebruiker/klant, anderzijds levert KPN de 'RFID managed service' voor deze pilot. In de pilot wordt gebruikgemaakt van de modernste RFID-technologie: de nieuwe Europese standaard die gebaseerd is op het gebruik van zogenaamde EPC UHF GEN2 tags.

RFID in logistieke processen
Radio Frequency Identification (RFID) gaat de wereld veranderen. Veel van de huidige logistieke processen zijn nog zodanig georganiseerd dat er veel handmatige handelingen nodig zijn om de bestellingen, leveringen en retourneringen te volgen (tracken & tracen). Voor het optimaliseren van deze logistieke processen biedt RFID-software veel voordelen: het vereenvoudigt de operationele efficiency, is eenvoudig in te zetten en helpt bij het automatiseren van de workflow, het reduceren van voorraden en het voorkomen van fouten. RFID biedt de mogelijkheid producten automatisch te volgen in productieprocessen en de logistieke keten. Daartoe worden ze voorzien van RFID-tags, ofwel kleine chips die via radiogolven een unieke identificatiecode kunnen doorgeven. Zo kunnen mobiele telefoons voorzien van een RFID-tag, met een RFID-reader gelezen en gevolgd worden.

Kansen voor alle partijen
Alle genoemde partijen hebben al jarenlang ervaring met onder andere barcodesystemen, handheld terminals en WLAN draadloze netwerken. Zij zien RFID als een uitbreiding van de wederzijdse samenwerking. De vier partijen testen in deze pilot hoe de RFID-technologie de efficiency en kwaliteit in de logistieke keten en het bezorgproces kan verbeteren. Daarnaast doen ze ervaring op met de inzet van RFID voor de dienstverlening. TNT Logistics wil als partij die verantwoordelijk is voor het magazijn van KPN en als logistiek provider van KPN zijn dienstverlening optimaliseren. Symbol heeft de RFID-readers ontwikkeld en ziet de pilot als een ideale gelegenheid om de nieuwe Europese Gen2 oplossing in een life retail- en magazijnsituatie te testen. Zebra ontwikkelt RFID-printers/-encoders en is reeds betrokken geweest bij meerdere pilots. Hun ervaringen zetten ze in voor het ontwikkelen van de RFID-tags. KPN verzamelt alle ruwe data van de RFID-tags in één van zijn CyberCenters en zet die om naar bruikbare informatie. Ook maakt KPN deze informatie op een veilige manier toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers voor verwerking in hun eigen systemen. De TelliTrace-pilot is voor KPN wederom een uitstekende kans om zijn RFID managed service verder te ontwikkelen en op klantwensen aan te scherpen.

Over KPN
KPN biedt telecommunicatiediensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten. De kernactiviteiten van KPN zijn telefonie- en datadiensten via het vaste net in Nederland, mobiele telecommunicatiediensten in Nederland, Duitsland en België, en datadiensten in West-Europa. KPN is marktleider in de belangrijkste segmenten van de Nederlandse telecommunicatiemarkt en werkt actief aan de groei van zijn marktaandeel in de nieuwe IP- en DSL-markten. Via E-Plus en BASE heeft KPN een sterke positie in de mobiele markten van respectievelijk Duitsland en België. Per 30 september 2005 bediende KPN met 28.749 medewerkers (26.316 fte's) 7,1 miljoen klanten met een vaste telefoonaansluiting en 2,0 miljoen internetklanten in Nederland alsmede 17,8 miljoen mobiele klanten in Duitsland, Nederland en België. KPN is in 1989 verzelfstandigd. De aandelen zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt. Kijk voor meer informatie over KPN op www.kpn.com.

Over Symbol Technologies
Symbol Technologies, Inc. (NYSE:SBL), The Enterprise Mobility Company, levert oplossingen waarmee informatie real time vastgelegd, beheerd en uitgewisseld kan worden tussen de locatie waar de activiteit plaatsvindt en de locatie waar de beslissingen worden genomen. Symbol enterprise mobility oplossingen integreren geavanceerde producten om gegevens vast te leggen met radio frequency identification technology (RFID), mobiele computerplatforms, draadloze infrastructuren, mobiliteitssoftware en service-programma's. De oplossingen verhogen de bedrijfsproductiviteit, verlagen de kosten en zorgen voor operationele besparingen. Ze geven daardoor een concurrentievoordeel aan toonaangevende bedrijven over de hele wereld. Symbol heeft zijn internationale hoofdkantoor in Holtsville, een voorstad van New York. In Nederland worden de klanten en business partners ondersteund vanuit kantoren in Didam en Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.symbol.com/nederland of www.symbol.com.

Over Zebra Technologies

Zebra Technologies (Nasdaq: ZBRA) is leverancier van innovatieve en betrouwbare on-demand printoplossingen voor bedrijven en overheidsorganisaties in meer dan 100 landen wereldwijd. De thermal barcode- en labelprinters en kaartprinters kunnen worden gebruikt in diverse applicaties, die resulteren in verbeterde veiligheid, hogere productiviteit, hogere kwaliteit, lagere kosten en verbeterde klantenservice. Meer dan 90 procent van de Fortune 500-bedrijven gebruikt Zebra-printers en de installed base bedraagt bijna vier miljoen printers, inclusief RFID printer/encoder en draadloze mobiele oplossingen. Zebra Technologies levert daarnaast ook software, connectivity-oplossingen en etiketten en folies. Kijk voor meer informatie op www.zebra.com.

Over TNT Logistics

TNT Logistics Benelux is een business unit van TNT Logistics, een van de wereldleiders op de logistieke markt. TNT Logistics ontwerpt, implementeert en beheert complexe toeleveringsketens voor middelgrote en grote bedrijven op nationaal, regionaal of mondiaal niveau. TNT Logistics richt zich op diverse economische sectoren, waaronder de automobielbranche, de autobandensector, de elektronicabranche, de consumptiegoederenindustrie, de energie- en telecommunicatiebedrijven, alsmede uitgeverijen en media. Het bedrijf is met meer dan 40.000 medewerkers actief in 40 landen en heeft in totaal ruim 8,5 miljoen vierkante meter opslagruimte in beheer. In 2004 rapporteerde TNT Logistics een omzet van E 4,081 miljard. Kijk voor nadere informatie op www.tntlogistics.com. TNT Logistics is een divisie van TNT N.V. Kijk voor nadere informatie over TNT op http://group.tnt.nl.


Noot voor de redactie (

KPN NV