Ingezonden persbericht


Acties bij Total pompstations in Haarlem gestart

Persbericht:

Amsterdam, 16 december 2005 -- Zojuist is een protestactie begonnen bij vier benzinestations van Total in de regio Haarlem. De prikacties zijn een initiatief van XminY en het Burma Centrum Nederland en worden uitgevoerd door het actieteam van beide organisaties.

De acties vormen onderdeel van de nieuwe wereldwijde campagne tegen de Franse oliemaatschappij vanwege Total's enorme investeringen in de gaswinning in Burma. Het bedrijf steunt hiermee in praktijk de keiharde militaire dictatuur.

Duizenden Burmezen zijn het slachtoffer geworden van mensenrechtenschendingen zoals dwangarbeid, als gevolg van de aanleg en het onderhoud van Total's gaspijpleiding in Burma. Begin 2005 is in ongeveer 20 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika een campagne begonnen tegen Total's steun aan de Burmese dictators. Duizenden protestbrieven zijn inmiddels naar Total's directie gestuurd en in onder meer VS, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben straatprotesten plaatsgevonden. De Nederlandse oproep aan Total om diens economische relaties in Burma te staken en te beloven er geen nieuwe contracten af te sluiten wordt gesteund door een 20-tal bedrijven, maatschappelijke organisaties en politieke partijen (waaronder FNV, Milieudefensie, ICCO en de ASN Bank).

De prikacties vormen onderdeel van de Nederlandse campagne tegen Total's investeringen in Burma. Deze campagne is op 1 april jl. begonnen met een harde actie op de stoep van het Nederlandse hoofdkantoor van Total in Voorburg. Op 14 oktober heeft een grote demonstratie plaatsgevonden tegen Total bij de Franse ambassade in Den Haag. Deze werd ook gesteund door de Burmese vluchtelingengemeenschap in Nederland, die er ruim vertegenwoordigd was. In de afgelopen maanden hebben verder prikacties plaatsgevonden bij Total-pompen in onder meer Eindhoven, Schiedam, Amsterdam, Leiden en Vlaardingen. Het Burma Centrum heeft op 17 mei het rapport Total Totalitair uitgegeven. Dit rapport bevat gedetailleerde omschrijvingen van de economische, sociale en milieugevolgen van Total's investeringen in Burma. Het rapport is kosteloos te bestellen bij het Burma Centrum.

Begin december maakte Total bekend 8 Burmese slachtoffers van dwangarbeid, die in Frankrijk een rechtszaak tegen Total hadden aangespannen, financieel te compenseren. In België worden momenteel pogingen ondernomen om eveneens een rechtszaak tegen Total te (her-)starten.

Voor de komende maanden staan nog een reeks protestacties tegen Total gepland.

Praktische informatie prikacties bij 4 pompstations van Total in regio Haarlem: Datum: vrijdag 16 december
Tijd: 15.45 aanvang 1e actie
Locatie: Totalpompop Lange Herenvest 14 te Haarlem

Meer informatie:
Burma Centrum Nederland: 020-6716952
Op 16 december 's middags: actiecoördinator Karel de Lange, tel: 06 4022 6202 E-mail: bcn@xs4all.nl
Website: www.burmacentrum.nl

Burma Centrum Nederland (BCN)
p.o. box 14563
1001 LB Amsterdam

The Netherlands
tel: 31-20-671 6952
fax: 31-20-671 3513
e-mail: bcn@xs4all.nl
url: www.burmacentrum.nl