Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Egmond aan Zee, 16 december 2005

EGMOND HALVE MARATHON VOLGEBOEKT


- ATLETEN UIT MEER DAN 20 LANDEN AAN DE START -

Overweldigend is de belangstelling voor de komende Egmond Halve Marathon op zondag 8 januari a.s. Het organiserende Le Champion heeft de inschrijving vroegtijdig moeten dichtzetten, omdat de limieten van 10.000 halve marathonlopers en 2.000 kwart marathonlopers weken geleden reeds zijn bereikt. Opvallend is de belangstelling uit het buitenland. Vele honderden lopers uit ruim 20 landen komen een (lang) weekend naar Egmond aan Zee om de unieke sfeer van dit festijn mee te beleven. Uiteraard zijn daarbij veel deelnemers uit Duitsland, België en Engeland. Maar ook uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Spanje, Frankrijk en Denemarken komt men naar Egmond. En natuurlijk tal van toplopers uit vooral Afrikaanse landen. De Egmond Halve Marathon maakt een ongekende hausse door zoals de hele hardloopsport momenteel hot is. Veel vrouwen aan de start stemt overeen met het beeld van hardlopend Nederland en daarbuiten. In de Verenigde Staten is 52% vrouw dat momenteel aan de grote hardloopevenementen meedoet. Bij de 10,5 km van de Egmond Kwart Marathon is dat percentage precies 50%.

Nederlandse toplopers zijn er ook weer bij
Het zal op 8 januari een prachtige strijd worden in Egmond aan Zee. Egmond is altijd bekend om haar strijd van de Nederlandse top tegen het buitenlandse geweld. Dat de Nederlandse toplopers, in tegenstelling tot bij andere grote wedstrijden, in Egmond niet kansloos zijn heeft te maken met het unieke, zware karakter van dit evenement. Greg van Hest heeft na zijn overwinning in 1999 nog steeds het parcoursrecord. Kamiel Maase en Luc Krotwaar versloegen daarna ook een keer de volledige buitenlandse top. Bij de komende editie lopen vrijwel alle Nederlandse mannelijke toplopers waaronder Kamiel Maase, Luc Krotwaar, Hugo van den Broek, Jeroen van Damme, Koen Raymaekers, Sander Schutgens, Michel Butter, Patrick Stitzinger en nog vele anderen. Bij de vrouwen zullen Selma Borst en Kristyna Loonen voorin meestrijden maar de tegenstand is ook daar indrukwekkend.

Olympisch kampioen komt ook
Uniek is de komst naar Egmond van Venuste Niyongabo uit Burundi. In Atlanta werd hij in 1996 de sterke Olympisch kampioen op de 5000 meter. Nu loopt hij op de langere afstand. Zijn debuut in een wedstrijd in Nederland kan naar een prachtig succes leiden. Tegenstand krijgt hij ondermeer van de winnaar van de Dam tot Damloop 2005 William Kipsang. Kipsang won eerder ook in Egmond en zal zijn overwinning willen prolongeren.

Bij de vrouwen is Susan Chepkemei de grote buitenlandse vedette. Tweemaal tweede bij de New York City Marathon bewijst haar status. Susan Chepkemei won eerder reeds de Egmond Halve Marathon in 2001 en 2002.

Hilda Kibet, de winnares van het afgelopen jaar, is uiteraard ook weer van de partij en zal Susan de nodige tegenstand bieden. Eerst zullen zij echter samenwerken om in de traditionele man-vrouwwedstrijd met elkaar te trachten de mannen voor te blijven.

Noot aan de redactie (