Persbericht Amnesty International 16 december 2005

Amnesty International verwelkomt advies AIV inzake folterverbod

Amnesty International onderschrijft de mening van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dat in het kader van terrorismebestrijding de rechten van de mens en in het bijzonder het absolute folterverbod onverkort gehandhaafd dienen te worden. Tevens onderschrijft Amnesty International de constatering van de AIV dat 'met de relativering van het verbod een tendens ingezet die afbreuk doet aan het hele stelsel van onderling samenhangende mensenrechtennormen'.

Juist nu de afgelopen weken in het teken stonden van berichtgeving over mogelijke betrokkenheid van Europese staten bij ongeoorloofde verhoormethoden en ernstige mensenrechtenschendingen is een helder signaal dat het absolute folterverbod voor Nederland niet ter discussie staat van belang. In dit kader is het meer dan welkom dat de AIV in zijn vandaag gepubliceerde interim-advies over het folterverbod (briefadvies no.11) stelling neemt tegen tendensen om de reikwijdte van het folterverbod te vernauwen en de alarmbel luidt over het gebruik van incommunicado detentie en geheime detentie.

De AIV waarschuwt tegen het gebruik van diplomatieke garanties om uitzetverboden te omzeilen. Amnesty International heeft eerder deze maand lidstaten van de Raad van Europa opgeroepen om af te zien van het ontwerpen van een stelsel van minimumnormen voor zogenaamde diplomatieke garanties. Amnesty onderschrijft de mening van de AIV dat 'het oppakken en wegvoeren van personen naar veelal onbekende bestemmingen, zonder enige justitiële tussenkomst en rechterlijke procedures, en met groot gevaar van foltering of onmenselijke behandeling ' onder alle omstandigheden ontoelaatbaar is'.

De AIV wijst erop dat relativering van het folterverbod, ook als dat gebeurt door andere staten, 'buitenlandspolitieke consequenties' voor Nederland kan hebben. Als Nederland verzaakt schendingen of dreigende schendingen van het absolute folterverbod door andere staten aan de kaak te stellen, dan doet dit afbreuk aan het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Amnesty International heeft de regering in dit verband eerder al opgeroepen om er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan te dringen: * de locatie en status van detentiecentra onder Amerikaans gezag buiten Amerikaans grondgebied bekend te maken * een einde te maken aan 'incommunicado' detentie * personen alleen te detineren in officiële locaties waartoe familieleden en advocaten toegang hebben * onmiddellijk een einde te maken aan marteling en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing van gevangenen * alle vermeende gevallen van marteling en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing te onderzoeken, de verantwoordelijken te berechten en de slachtoffers compensatie, rehabilitatie en andere vormen van rechtsherstel te verschaffen ; * terugkeer of overdracht van personen naar plaatsen waar zij het slachtoffer dreigen te worden van marteling of andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing te verbieden.

Noot voor de redactie-

Amnesty International