Universiteit Maastricht

Trefwoorden: jongeren, voedingsvoorlichting

Promotie mw.drs. Marloes K. Martens
in de Faculteit der Gezonheidswetenschappen.

Titel: "Krachtvoer. The development, implementation and evaluation of an educational programme for 12-14-year-old students to promote healthy eating".
Promotor: Prof.dr.ir. J. Brug; co-promotores: Dr. Th. Paulussen; mw.dr. P. van Assema. Vrijdag 16 december 2005, 10.00 uur

Het proefschrift beschrijft enkele studies ten behoeve van de ontwikkeling en evaluatie van het lespakket Krachtvoer. Krachtvoer is een voedingsvoorlichtingsprogramma dat jongeren in de eerste twee klassen van het VMBO probeert te stimuleren meer fruit en minder vette snacks te eten en vaker en beter te ontbijten. Het lespakket is in de praktijk op haalbaarheid en effectiviteit getoetst. De belangrijkste resultaten zijn dat het lespakket redelijk goed is geïmplementeerd en door de docentenen wordt gewaardeerd. Daarnaast zijn er kleine maar significante effecten van het lespakket gevonden op het voedingsgedrag van de jongeren. Geconcludeerd is dat de systematische ontwikkeling van het programma Krachtvoer, waarbij gebruik is gemaakt van bestaande kennis in combinatie met aanvullend onderzoek bij de doelgroep, heeft geleid tot een programma dat een meerwaarde heeft ten opzichte van de bestaande voedingsvoorlichtingsprogramma's voor deze doelgroep.

Hans Hasker
Communicatie & Relatiebeheer

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5243 Fax: +31 43 388 5225
e-mail: hans.hasker@ssc.unimaas.nl website: http://www.unimaas.nl