Ingezonden persbericht

Radboud Universiteit Nijmegen even United Nations Headquarters

NIJMEGEN, 20051214 -- Van 16 tot en met 18 december vindt in de Aula van de Radboud Universiteit een uniek evenement plaats: een VN simulatie, gebaseerd op het Harvard model, die deze simulaties al sinds het ontstaan van de Verenigde Naties organiseren. Model United Nations conferenties worden overal ter wereld gehouden; studentenorganisatie United Netherlands en het Soeterbeeek Programma van de Radboud Universiteit introduceren met RiMUN (Radboud intrauniversity Model United Nations) het concept in Nijmegen. Meer dan 100 studenten zullen in 25 landenteams proberen oplossingen voor wereldproblemen te vinden en tegelijkertijd te strijden voor de belangen van hun land. Meer informatie: www.rimun.nl.


De studenten zijn in voorbereiding op de conferentie getraind in het spreken in het openbaar en de procedurele regels van de VN. Tijdens de conferentie onderhandelen, lobbyen en vergaderen de studenten om tot een resolutie te komen. Studenten en hun teams kunnen awards winnen voor hun prestaties. Deze awards geven recht op deelname aan een tweede conferentie in mei 2006 waar teams van verschillende universiteiten vertegenwoordigd zullen zijn.

Tijdens de conferentie verdiepen de studenten zich ook in de filosofische achtergronden van het vrijheidsbegrip. De invulling van dit begrip van belang voor het politieke standpunt van de teams. Is vrijheid de afwezigheid van dwang of is vrijheid ingevuld met politieke of religieuze idealen?

Hoofdspreker Grahame Lock hierover: I shall touch on the question of whether human beings do have an unambiguous desire for liberty, or whether the Grand Inquisitor (in Dostoevsky's Brothers Karamazov) is right in supposing that they want someone else - a leader, an institution (like the Church) or whatever - to take that burden off their shoulders.

United Netherlands is een jonge, Nijmeegse, studentenorganisatie die studenten wil stimuleren om hun idealen en ambities te ontwikkelen op het gebied van internationale betrekkingen. Naast RiMUN organiseert United Netherlands ook een onderwijstraject voor een landelijke delegatie studenten die mee gaan doen aan de Harvard National Model United Nations. www.unitednetherlands.nl

Het Soeterbeeck Programma bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Het Soeterbeeck Programma is onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen. www.ru.nl/soeterbeeckprogramma




Soeterbeeck Programma