ChristenUnie


Congres Energie Amersfoort vrijdag 16 december 2005

Met o.a. Eimert van Middelkoop, Arie Slob, prof. dr. Jan Harmsen

Congres Stroomlijnen
Op weg met duurzame energie

Over energie denken we niet zoveel na. Begrijpelijk, want energie zien we meestal ook niet. Laat staan dat we weten waar het vandaan komt. Of dat we door hebben wat het gebruik van energie betekent voor de wereld om ons heen, want de onbedoelde gevolgen zijn al evenmin direct zichtbaar. Wel willen we graag licht, muziek, een computer, warm water, een warm huis, en een auto met een volle tank. En voor de toekomst rekenen we al evenzo met al deze gemakken.

Het is echter maar de vraag hoe lang we nog uit fossiele energiebronnen kunnen putten. We weten dat de olie-, gas- en kolenstroom een keer opdroogt, terwijl we te maken hebben met een oneindige vraag naar energie. Daar komt nog bij dat ons energiegebruik nadelige effecten heeft op het wereldwijde milieu en klimaat. Bovendien zijn er miljoenen armen in onze wereld die het moeten doen met houtvuurtjes en verder verstoken blijven van alle gemakken uit het stopcontact. Over al deze zaken maken we ons af ten toe zorgen. Energie vinden we dus wel belangrijk.

Vragen over de toekomst van energievoorziening hebben in Nederland een transitiebeleid op de agenda gezet. Gericht op een verre toekomst waarin de energievoorziening duurzaam moet zijn, heeft dit beleid een overgangsperiode ingeluid. Bij de stappen die nu genomen worden, wordt het Kyoto protocol als baken gehanteerd. We zijn daarmee op weg.

Deze ontwikkeling valt toe te juichen, maar er blijven genoeg vragen. Bij het WI van de ChristenUnie heeft een Werkgroep Energie zich het afgelopen jaar beziggehouden met deze vragen. Welke wegen worden bewandeld in energieland? Worden er werkelijk keuzen gemaakt, of blijft het pappen en nathouden rond fossiele energiebronnen? Is er gestroomlijnd besparingsbeleid in zicht? En: hoe dragen we verantwoordelijkheid in deze overgangsperiode naar duurzaam energiegebruik? Komt die op het bordje van de overheid alleen, of heeft verantwoordelijkheid ook te maken met de energieconsument zelf?

Op het Symposium presenteren we de uitkomsten van het studietraject en is de publicatie Stroomlijnen beschikbaar. Over onze bevindingen willen we graag met u in gesprek gaan. U bent van harte uitgenodigd om mee te denken en debatteren!

Download Bestand: Geen bestand gevonden in database (www) met nummer: 96 (www)

Programma

14.30 Inloop met koffie en thee
15.00 Welkom en opening door Eimert van Middelkoop, Eerste Kamerlid ChristenUnie
15.15 Presentatie publicatie, door Henk van den Berg, Hoogleraar Procesontwerp, Universiteiten Twente en Gent
15.40 Reactie vanuit Tweede Kamerfractie ChristenUnie, door Arie Slob
16.00 Gesproken column, door Dagmar van Dusschoten, WI Werkgroep Energie
16.10 Paneldiscussie met
Jan Harmsen, hoogleraar Duurzame Chemische Technologie, TU Delft
Klaas van Egmond, directeur van Milieu en Natuur Planbureau, RIVM
W.K. Wiechers, lid van EnergieRaad
17.00 Afronding door de dagvoorzitter

Naborrelen in De Observant, Stadscafé van Amersfoort

Kosten
Euro 10,- (incl. publicatie Stoomlijnen)
Donateurs van het WI gratis

Locatie
Stadscafé de Observant
Stadhuisplein 7
Amersfoort

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jacob Jan Vreugdenhil: jacobjanvreugdenhil@christenunie.nl of bel 033-4226965.

Aanmelden Zie het origineel