Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 15 december 2005

Moordende ministers: het nieuwe Iraanse veiligheidskabinet
Vandaag heeft de Internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport uitgegeven waarin de betrokkenheid van twee ministers van het militaire kabinet van Ahmadinejad, minister van Binnenlandse zaken "Mostafa Pour-Mohammadi" en minister van inlichtingen "Gholamhussein Mohseni Ezhei" bij de massa-executies van prominente intellectuelen, schrijvers en politieke activisten tussen 1987 en 1999 in Iran wordt uitgelegd.
Iran is een gevangenis voor Iraniërs geworden
Sinds het optreden van president Ahmadinejad is de mensenrechtensituatie in Iran met de dag aan het verslechteren. Ahamdinejad heeft persoonlijk meer dan 1300 politieke gevangenen doodgeschoten, en heeft deelgenomen aan vele terroristische aanslagen op dissidenten die in het buitenland leven. Sinds 5 maanden, na zijn verkiezing als president van Iran, hebben er meer dan 100 executies en veroordelingen ter dood, plaatsgevonden in Iran. Zeer recent heeft de Iraanse activist en politieke gevangene Arzhang Davoudi vanuit zijn cel in de middeleeuwse "Bandar-Abbas" gevangenis een brief geschreven waarin hij schreeuwt om aandacht van de internationale gemeenschap voor de situatie waarin hij en de rest van de gevangenen verkeert. Want zij worden stelselmatig gemarteld en vernederd. In de afgelopen maanden is Iran in de wereldmedia het toneel geweest van schrijnende mensenrechtenschendingen. Executies van homoseksuelen, executies van minderjarigen en als klap op de vuurpijl, een rapport van de rechterlijke macht in Iran, waarin onomwonden wordt toegegeven dat er mensenrechten in de Iraanse gevangenissen worden geschonden; een unicum.

De huidige mensenrechtensituatie in Iran is uitermate zorgwekkend: systematische mishandeling en marteling, wettelijke willekeur, vervolging van dissidenten en religieuze minderheden, beperking van de vrijheid van meningsuiting en beteugeling van de persvrijheid. Grote aantallen politieke gevangenen, onder wie gewetensgevangenen, zaten straffen uit die hen waren opgelegd na oneerlijke processen. Talloze anderen werden in 2005 gearresteerd, velen vanwege artikelen in kranten en op internet die "een gevaar voor de nationale veiligheid" vormden of hoge functionarissen of religieuze geboden te schande maakten. Veel familieleden van gearresteerde personen werden geïntimideerd. Onafhankelijke mensenrechten activisten werden lastiggevallen. Internationale organisaties zoals Amnesty International, Human Rights Watch, International Federation for Human Rights, and Reporters without Borders hebben al verschillende keren de mensenrechtensituatie in Iran onder de aandacht gebracht.

Iran Future vraagt de aandacht van de politiek en de media voor de erbarmelijke mensenrechtensituatie in Iran en de onmenselijke situatie waaronder Arzhang Davoudi en alle andere politieke gevangenen door het Iraanse regime in de gevangenis behandeld worden. Daarom mag de mensenrechtensituatie niet ondergesneeuwd raken door de nucleaire dreiging van het Iraanse regime.

Voor meer informatie over de mensenrechtensituatie in Iran: zie het maandelijkse verslag over de mensenrechtensituatie in Iran (september-oktober 2005) van Iran Future en het rapport van Human Rights Watch in de bijlagen.
---