College ter Beoordeling van Geneesmiddelen


16 December 2005

EMeA adviseert geen wijzigingen in veiligheidsinformatie van Tamiflu

Naar aanleiding van een beoordeling van nieuwe veiligheidsinformatie over Tamiflu heeft de EMeA geconcludeerd dat er geen nieuwe signalen zijn met betrekking tot het voorkomen van psychiatrische bijwerkingen tijdens het gebruik van Tamiflu. De veiligheidsinformatie in de bijsluiter en SPC (productinformatie voor voorschrijvers) hoeft daarom niet verder te worden aangepast.

Het wetenschappelijke comité van de EMeA, de CHMP, heeft de beoordeling besproken tijdens zijn vergadering op 12-14 december. De CHMP heeft alle veiligheidsgegevens met betrekking tot ernstige psychiatrische aandoeningen beoordeeld die registratiehouder Roche heeft ingediend. Deze beoordeling was een vervolg op het verzoek om aanvullende informatie dat de CHMP in november 2005 deed aan Roche.

Tamiflu (werkzame stof: oseltamivir) is een antiviraal geneesmiddel dat in de EU is goedgekeurd voor de behandeling van griep bij kinderen tussen de 1 en 13 jaar, en voor de preventie en behandeling van griep bij adolescenten ouder dan 13 jaar en bij volwassenen. De CHMP gaf ook een positieve opinie voor de uitbreiding van de toepassing van Tamiflu tot de preventie van griep bij kinderen tussen de 1 en 13 jaar.

Alle bijwerkingen van Tamiflu worden op continue basis geregistreerd en beoordeeld, zoals dat bij alle geneesmiddelen gebeurt. Daarnaast werd op verzoek van de EMeA sinds 2003 extra gelet op psychiatrische stoornissen bij gebruik van Tamiflu, naar aanleiding van veiligheidsinformatie die Roche in november 2002 aanleverde. Ook na de beoordeling van de resultaten die Roche in november 2005 leverde, heeft de CHMP geadviseerd om psychiatrische stoornissen nauwlettend in de gaten te houden.